КАТЕГОРИИ

...ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:

Мая Манолова защити машинния вот: Машините не ядат кебапчета и не вземат по петдесет лева

"Истинската причина за отмяна на машинното гласуване е фактът, че машините разобличиха кражбата на вот. Машините разобличиха нечестното съставяне на протоколи от СИК и доказателството за това е на сайта на ЦИК". Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на брифинг във връзка с намерението за отмяна на машинното гласуване.
Промяната в нормативната уредба бе внесена в парламента от ГЕРБ и подкрепена от "Обединени патриоти" и "Воля".
Манолова разкритикува аргументите на вносителите, определи ги като "несериозни" и "несъстоятелни". Тя обяви, че ще участва в заседание на парламентарната правна комисия, за да се опита с аргументи да убеди народните представители, че веднъж дадени избирателни права на гражданите не могат да бъдат отнемани.
Омбудсманът Мая Манолова заяви, че в 1129 секции има неотчетени преференции, в други 80 секции имало неотчетени гласове за партии и това е видно от протоколите на сайта на ЦИК.
Тя прогнозира, че след машинното ще бъде посочено и електронното гласуване със същите аргументи. Омбудсманът припомни, че след дебат с неправителствени организации на 28 юни, още на 1 юни е изпратила до ЦИК писмо с препоръки как машинното гласуване да бъде успешно.
"Очевидно усилието да спасим машинния вот и чрез него честността на изборите се оказа напразно за властта", коментира Манолова. "Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по петдесет лева", каза още тя.

Top