КАТЕГОРИИ

...ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:

Африканската чума идва от румънски кюфтета

След като точно преди година ни налази чумата по дребните преживни животни последствията, от която още тежат и се помнят, от ноември м.г. с все сила ни притисна новият мор - африканската чума по прасетата. С различна интензивност по места.
Също като козешката чума, африканската чума по свинете (АЧС) е опасна болест, която нанася огромна вреда за стопанството.
"Загубите за българската икономика може да достигнат 2 млрд. лв., ако АЧС не бъде овладяна", предупреди директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев. Правителството отпусна 3.7 млн. лева за борба с болестта.
Това, което е много важно да се отбележи: Заразата се разпространява изключително бързо и лесно. А у нас тя започва да се разпространява сега. На това заболяване не може да се обявява карантина.
Поне в шест села в Плевенсло заразата е обхванала личните стопанства. Започва унищожаването на прасетата в тях. Във всяка ферма, в която влезе вирусът, животните трябва и ще бъдат унищожени.
За да сме по-конкретни, ето как описва болестта Световната организация за здраве на животните (СОЗЖ). Добре е да се знае, преди да се опише какво се случва в България, доколко страната ни е засегната и как се справя със заразата.
Какво представлява болестта?
•Африканската чума по свинете (African swine fever) - АЧС, е тежко, силно заразно хеморагично вирусно заболяване, засягащо домашните и дивите свине;
•То причинява сериозни производствени и икономически загуби;
•Тази трансгранична болест по животните може да се разпространява чрез живи или мъртви прасета, домашни или диви животни и продукти от свинско месо; освен това, предаването може да се осъществи и чрез замърсени фуражи и фомити (неживи обекти) като обувки, дрехи, превозни средства, ножове, оборудване и т.н., поради високата устойчивост на вируса на АЧС в околната среда;
•Няма одобрена ваксина срещу АЧС (за разлика от класическата чума по свинете ("свинска холера"), която е причинена от различен вирус;
•В исторически план се съобщава за огнища в Африка и части от Европа, Южна Америка и Карибите. Съвсем наскоро (от 2007 г.) за болестта е съобщена от много страни в Африка, Азия и Европа, както сред домашните, така и сред дивите свине.
И още:
Заболяването се причинява от голям ДНК вирус от семейството на Asfarviridae, който също заразява кърлежи от рода Ornithodoros.
Острите форми на АЧС се характеризират с висока температура, депресия, анорексия и загуба на апетит, кръвоизливи в кожата (зачервяване на кожата на ушите, корем и крака), аборти при бременни свине, цианоза, повръщане, диария и смърт в рамките на 6-13 дни (или до 20 дни).
Смъртността може да достигне 100% заразата се разпространява изключително бързо и лесно.
Различните видове свине могат да имат различна чувствителност към вируса на АЧС. Африканските диви свине (suids - суиди) например могат да бъдат заразени, без да показват клинични признаци и така да действат като резервоари.
Едва ли не всекидневно властите съобщават за нови огнища на АЧС, главно в Плевенско. По-рано в Силистренско, Добричко. Заразата дошла от Румъния, където още през юни 2018-а се разбра, че се увеличил рязко броят на заболели прасета. Тогавашният министър Румен Порожанов дори вдигна телена ограда по границата за защита от диви прасета, но от написаното по-горе става ясно, че заразата се пренася не само от преминаващи животни.
А шефът на Агенцията по храните Дамян Илиев в сряда, 10 юли, беше откровен: дойде "чрез храни - от тези райони, в които е чумата, са ходили да си купуват кебапчета в Румъния. В месото вирусът стои три-четири месеца".
Днес в Румъния болестта е навлязла вече и в индустриалните предприятия, изтъкна преди два дни Министърът на земеделието и храните Десислава Танева.
Разпространението на африканската чума по свинете се разраства, размяната на вируса между домашната и дивата популация е изключително опасна, каза на 9 юли д-р Георги Чобанов - директор на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към БАБХ. При домашните свине болестта може да бъде ликвидирана, каза още той, но предупреди, че при дивата популация справянето с проблема отнема по-дълго време, тъй като заразените екземпляри трудно се откриват.
Какви са последиците от болестта
Съвсем лаконично, но достатъчно показателно е следното: АЧС не се лекува, няма ваксина. Вече навлязла на територията на страната, реална е опасността да се загубят повече от 70%-80% от популацията на дивите свине (по оценка на Васил Василев, председател на Съюза на ловците и риболовците в България). Типичното за това заболяване е, че когато то е навлязло, може да се види не просто едно умряло животно, а на малка площ се открива цялото стадо мъртви животни.
Министър Десислава Танева предупреди, че "ако заболяването влезе в индустриалните предприятия, икономическите щети ще бъдат огромни. Това ще се отрази на всеки от нас... свиневъдството в страната е много добре развито, а свинското месо е с най-голямо потребление у нас".
И все пак има ли спасение в тази "война"
Разбира се, срещи се провеждат на различни нива (и ще продължават да се провеждат), в тях се включват заинтересованите страни, чертаят се екшън планове с мерки пост фактум и такива за превенция. Сформират се кризисни щабове, за да може информацията да стигне до всеки кмет и до всеки човек.
Преди два дни, на 8 юли, на една такава среща с участието на Десислава Танева беше решено: всички свиневъдни стопанства в рискови райони да бъдат проверени за африканска чума; да се стимулират ловците (ще им дават по 50 лв. на убит глиган), които отстрелват за индивидуален лов, да се извършва групов лов (който министърът да уреди нормативно, сега е спрян), да се уточнят зоните с АЧС (задача с повишена трудност, поради бързото разпространение) и да се сигнализират съответните органи.
Вече са очертани зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Въведена е забрана за влизане и излизане на хора и автомобили в района на обектите по време на изпълнение на мерките. Епизоотичните комисиите посещават всички лични стопанства (в рисковите зони) тип "заден двор", в които се гледат прасета, и те да бъдат ликвидирани". Всъщност вече се ликвидират.
Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов заяви, че Областната дирекция на МВР и сили на жандармерията са съдействали на контролните органи при процедурите за насилствено умъртвяване на домашни прасета в заразените територии в Плевенско.
Десетки домашни прасета вече са избити хуманно в района. Умъртвените животни не са регистрирани, проверяват се всички лични стопанства, за да бъдат умъртвени всички свине.
Пробите за вируса се потвърждават от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.
Труповете на животните са загробени в близост до стопанството, а на мястото е извършена дезинфекция, допълват от БАБХ.
Това са мерки постфактум.

 

 

Top