КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

Кибератаката срещу НАП цели да разклати държавата

Кибератаката срещу НАП е много тежък инцидент. По-лошо би било само "само ако някой бе заличил или променил данните", смята вицепремиерът Томислав Дончев.
Това не е игра. Целта на хакера не е била да покаже колко е велик. Тази атака цели да дестабилизира България, заяви Дончев  в "Тази събота".
"Ако е организирано в страната, целта е да се клати правителството, а ако е организирано отвън - да се дестабилизира държавата", смята вицепремиерът, но отбеляза, че избягва прибързани констатации.
"Това не е единствената атака през изминалата седмица", разкри Томислава Дончев и отбеляза, че чистота на опитите за хакване на сайтове на държавни институции са се увеличили доста.
"Правени са тестове и одити на системите", заяви вицепремиерът, според когото основният проблем е, че системата на НАП не само съхранява данни, но и предоставя електронни услуги, което прави тези данни уязвими.
"Кибервойната е непрестанна", убеден е Дончев, но споделя, че правителството харчи изключително малко за своята киберсигурност.
Разходите за сигурност на дигиталните системи на правителството е 5 милиона на година, а ако искаме да се по-сигурни трябва да харчим повече, категоричен е Дончев.

Top