КАТЕГОРИИ

КРАЙ НА САГАТА С ПРЕЧИСТВАТЕЛНАТА СТАНЦИЯ НА АЙТОС

Три министъра на околната среда и водите, двама общински кметове, сума от 30 млн. лв., паднала до 19 млн. лв. и безкрайни обжалвания на обществени поръчки от 2011 г. са част от сагата с Пречиствателната станция на Айтос, на която днес беше сложен край със символична първа копка.
Официални гости на събитието бяха депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева и Галя Василева, от ДПС - Севим Али, директорът на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите инж. Тонка Атанасова, изпълнителният директор на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев, общински съветници, кметове на населени места и други.
Стартът на строителството на дълоочакваното съоръжение дадоха кметът на общината Васил Едрев, зам.-областният управител проф. Севдалина Турманова и представител на фирмата изпълнител ДЗЗД "КА АЙТОС".
Общата стойност на проекта е 18 929 054,03 лв, а пречиствателната станция за отпадъчни води на гр. Айтос е проектирана да събира и третира замърсяване за 22 044 еквивалентни жители и трябва да бъд завършена след 566 календарни дни.
Айтозлии са чакали пречиствателната станция близо 8 години и днешният символичен акт им дава надежда, че съоръжението ще бъде готово в срок и ще осигури екологични параметри на живот по европейски стандарти.
Първият договор е подписан в началото на 2011 г. от бившия кмет Евгени Врабчев с министър Нона Караджова на стойност 30 млн. лв. Подготовката на „Пречиствателна станция за отпадъчни води на гр. Айтос“, стартира още през 2011 г., с финансовата подкрепа на ЕС, в изпълнение на проект, финансиран от договор за безвъзмездна финансова помощ (ДБФП) №DIR-51011119-1-13, от приоритена ос 1 на ОПОС 2007-2013, по процедура с референтен №BG161PO005/10/1.11/03/19.
При следващия кмет Васил Едрев е подписан друг договор с министър Ивелина Василева на стойност 19 млн. лв. по програма на ОПОС 2014-2020, който отново е последван от редица обжалвания на процедурите на обществените поръчки.
След компромис от Комисията за защита от конкуренция/КЗК/ се слага край на безумната практика и МОСВ с министър Димо Ненов даде зелена светлина за строителството на пречиствателната станция.

 

Top Finish