КАТЕГОРИИ

...ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:

Пристанище Бургас се похвали с круизен маршрут до Истанбул, варненското с 20 млн. инвестиции

И двете най- големи морски пристанища отбелязаха годишнината от създаването си, като отчетоха успехите си през изминалата година.
Круизен кораб ще пътува по маршрута Бургас-Инеада-Истанбул през Лято 2020, съобщи тържествено изпълнителният директор на „Пристанище Бургас“ Диян Димов за 116-та година от създаване на пристанището. Министерство на транспорта на Турция е дало зелена светлина на линията. Високоскоростният катамаран ще тръгва от Морска гара в Бургас, ще има спирка в Инеада и ще продължава до Истанбул. В края на юни тази година круизната линия ще бъде тествана, а по разкриването й „Пристанище-Бургас“ работи от една година.
В същото време три години по-младото пристанище Варна се хвали с повече от 20 млн. лв. реализирани инвестиции в „Пристанище Варна“ ЕАД за последните 12 месеца. От тях над 16 млн. са отишли за закупуване на нова техника и обновяване на вече съществуващата. Вложени са и над 4 млн. лв. за рехабалитация на пристанищната инфраструктура.
Сред новите придобивки на най-голямото българско пристанище са два мобилни пристанищни крана от ново поколение, осигуряващи по-добри условия на труд за операторите им, както и увеличение на ефективността при обработка на всички видове товари. Техническият парк е попълнен и с нови вилкови повдигачи и челни товарачи, характеризиращи се с икономичен разход на гориво и ограничени вредни емисии.
„Пристанище Варна“ ЕАД е избрано за ключов черноморски партньор по проекти за реализация на нефтени и газови находища в Казахстан. В терминалите му се осъществява претоварване на свръхтежки и извънгабаритни секции на различни съоръжения от тежковози на по-малки кораби тип река-море.

 

Top