КАТЕГОРИИ

Община Бургас придобива Морското училище с имотите му-далян "Отманли" и хотел "Атлантик"

Общината иска да развие професионалното образование, а училището да стане иновативно - с модерна програма, която ще произвежда подготвени кадри за морския бизнес.Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина на идеята на кмета Димитър Николов Общината да придобие собственост върху Морското училище "Свети Никола", което в момента е държавно. С 38 гласа "За", 0 против и 1 "въздържал се" докладната бе приета.
С днешното решение се очаква процедурата да се задвижи, а министърът на образованието Красимир Вълчев гарантира, че ще подкрепи прехвърлянето на собствеността, защото общината се е доказала като добър стопанин и вярва, че това ще помогне за възраждането на емблематичното за Бургас училище.
"Не се съмнявайте във възможностите на Община Бургас. До момента съм поискал да придобием собственост на две училища - Гимназията по Автотранспорт, както и училището в ж.к."Меден рудник", което преобразихме в ИТ гимназия, а условията там са като за четиризвезден хотел", призова Димитър Николов.
Общината иска да развие професионалното образование, а училището да стане иновативно - с модерна програма, която ще произвежда подготвени кадри за морския бизнес.
"В докладната няма изложен одит дали е извършена проверка, съвместно с морска администрация. Искам да попитам и дали знаем в какво състояние е базата на училището", запита Живко Табаков.
Той предложи да не се отдават на концесия или продават имотите на училището. Най-атрактивният от тях е далян "Отманли" и хотел "Атлантик".
Виолета Илиева, съветник от ГЕРБ и директор на Регионалния инспекторат по образование в Бургас, отбеляза, че базата на училището не е много добра и заради това интересът към него спада драстично. Всички общински училища в Бургас са напълно преобразени, докато в Морското училище не са извършени почти никакви ремонти. Заради това в момента там се обучават едва 87 деца. Тя бе категорична, че училището няма никакви дългове към този момент.

Top Finish