КАТЕГОРИИ

Актьорът Димитър Маринов стъпи на червения килим /снимки/

Все по-рядко ние, българите намираме повод за гордост. Но когато един българин стъпи на червения килим, благодарение на своя талант, труд и упорство, той заслужава нашите адмирации.
Преди няколко дни в Бевърли Хилс се състоя 76-ата церемония по награждаване на победителите в конкурса „Златен глобус“. Наградите се присъждат в общо 14 филмови и 11 телевизионни категории.
Филмът „Зелена книга“, който връща зрителите в 60-те години на миналия век, стана големият победител в три категории – за най-добър филм комедия или мюзикъл, за най-добър сценарий и за най-добър актьор в поддържаща роля за Махершала Али. Ленатата проследява историята на италиано-американският охранител Тони Лип, който е нает да вози и охранява Дон Шърли, известен афроамерикански джаз пианист по време на турнето му в силно консервативния американски Юг. В нея има и българско участие – една от второстепенните роли се изпълнява от актьора Димитър Маринов.
Димитър Маринов е първият представител на българската актьорска школа, стъпил на оригиналния червен килим. За първа се смята Нина Добрев, която много нашумя от участието си в известни сериали и филми, но не е от българската актьорска школа, а от американската.
„Да стъпиш на червения килим“ означава нещо специфично. Това, което се смята за автентичен червен килим в американската киноиндустрия, е премиерата на филм, създаден в някое от легендарните американски студиа Universal, Columbia, Sony, DreamWorks, Paramount, Worner Brothers, или участниците в „A Game“ – „А отбора“, „най-високата топка“. „Да си на червения килим“ означава да си в десетката водещи актьори във филма. А в звездната листа на „Зелена книга“ името на българина е след тези на Виго Мортенсен, Махершала Али и Линда Карделини.
„Зелена книга” e филм на продуцентската компания на Стивън Спилбърг – Amblin Entertainment, част от DreamWorks. Прототипът на Олег, героя на Димитър е талантливият виолончелист Юрий Тахт, част от легендарното джаз трио на Джон Шърли.
За ролята си Димитър се научава да свири на чело за 4-5 дни.
След първия кастинг отхвърлят Маринов с обяснението, че е „прекалено улегнал”. Месец по-късно обаче, когато мислено се е простил с идеята да се снима във филм, продуциран от легендарния Спилбърг, отново му звънят и питат дали свири на инструмент. Казва, че е класически цигулар, свири от 4-годишен. Да, но от продукцията им трябва челист.
Актьорът има само 5 дни и още същата вечер си намира учителка по обяви в интернет – челистка от симфоничния оркестър в Сан Диего, наема виолончело и свири по 5 часа дневно. На кастинга му предлагат да имитира как свири на чело. Той обаче им казва: „Не, господа, аз ще изсвиря мелодията от филма“. Следват бурни аплодисменти.
Във филма Димитър си партнира със звезди като Виго Мортенсен („Властелинът на пръстените”), и Махершала Али (с Оскар за „Лунна светлина”). А окончателният кастинг е направо драматичен.
За ролята на виолончелиста Тахт са останали четирима човека – трима знаменитости и неизвестният на екипа Димитър. След снимките му разказват как се събират Спилбърг, режисьорът Питър Фарели, сценаристът Ник Валелонга, син на Тони Лип, по чиито писма до жена му се развива историята. Там са и двамата актьори Виго Мортенсен и Махершала Али… Общо 12 човека.
“Димитър е нашият човек”, казва Махершала Али за българина. Двамата на официалната премиера за Източното крайбрежие в Ню Йорк.
Първо е видеото на Димитър – 30-минутно интервю, в което той разказва за живота си в България, 10 минути говори за ролята, 5 минути свири и 10 минути актьорска работа. Когато видеото на Димитър свършва, Мортенсен става и казва: „Това е нашият човек. Вие си гледайте останалите, аз си тръгвам“.
След като гледат останалите видеа, Махершала казва: „Виго е прав. Първият е нашият човек“. Продуцентите са почти в паника: „Ама чакай, ония са големи звезди“. И тогава Спилбърг казва на режисьора Питър Фарели: „Имаш право да избереш звезда или истински герой. По-автентичен от Димитър Маринов няма.“ „Какво точно имаш предвид?“, пита Фарели. А Спилбърг отговаря: „Другите са страхотни актьори, но най-силното в Димитър е, че между неговото интервю и актьорските му сцени няма разлика. Той не играе, той е себе си“. Така изборът на Спилбърг окуражава другите да тръгнат напред с Маринов. И на практика създават една нова звезда.
Голямата истерия по филма тръгва от кинофестивала в Торонто, Канада, който се смята за най-важния в Америка. Там гласува само публиката и „Зелена книга“ получава най-ценната награда – тази на публиката. А за всеки филм, който спечели тази награда, се смята, че ще спечели и „Оскар“.
В Торонто нашият филм беше единственият, който нямаше плакати и афиши никъде в града – спомня си Димитър. – Но в деня на премиерата целият град беше залят от едни малки силиконови гривни в сигнално зелено, на които пишеше репликата на моя герой Олег, думи, които „преобръщат“ сюжета на филма. През цялото време на филма се повтаря, че Дон Шърли е гений. И накрая в монолога на моя герой аз казвам: „Не е достатъчно да си гений, иска се кураж, за да промениш човешките сърца“.
До момента „Зелена книга“ е спечелил награди на 20 фестивала, а победното му шествие продължава.

 

Top