КАТЕГОРИИ

Обединените патриоти може да останат без евродепутат

В края на декември 48,2% от избирателите заявяват готовност да гласуват на предстоящите през май тази година избори за Европейски парламент. Всеки втори или не възнамерява да участва, или не е решил как точно ще постъпи. По-ниската активност води до силно сближаване на позициите между ГЕРБ (подкрепяни от 16% от всички избиратели, или между 32 и 34% от гласувалите) и БСП (14.9% от всички избиратели, или около 30-32% от гласувалите).
Това показва обобщаващото за 2018 г. проучване на агенция "Алфа Рисърч". Данните са от национално представително проучване, направено в периода 14-19 декември 2018 г.
Анализаторите отбелязват, че данните не са сравними с предишни изследвания на агенцията за парламентарен вот заради три основни причини: по-ниската активност на евроизборите, малкия брой мандати за България – 17, който формира по-висок праг (5.88%) за спечелване на мандат в сравнение с 4%-та бариера в изборите за Народно събрание, както и неяснотата кои партии и в каква конфигурация ще участват в европейските избори.
Имайки предвид тези ограничения, ранна диагностика на състоянието на политическите сили показва, че ГЕРБ запазва крехко предимство пред основния си опонент. Но икономическата ситуация в страната, както и мотивацията на неговите разнородни избиратели, сред които има както европоддръжници, така и евроскептици, ще са ключови за крайния му резултат, отбелязват от агенцията. "БСП също не е особена убедителна в мобилизацията на своя вот, но превръщайки изборите в тест "за" или "против" правителството, успява да задържи лоялния си електорален кръг от симпатизанти", посочват социолозите.
ДПС се открояват като третия участник, който ще има сигурно представителство в Европейския парламент. Подкрепа за движението за евровота заявяват 5.1% от общия брой избиратели, или между 10 и 13 на сто от гласувалите. Предвид способността му за силна електорална мобилизация по-ниска избирателна активност може да им позволи да скъсят съществено дистанцията с водещите ГЕРБ и БСП и така да пледират за връщане във властта през парадния вход.
Скандалите в Обединените патриоти сриват електоралната им подкрепа с изключително бързи темпове. Дори все още формално обединени, те мобилизират едва една трета от бившите си избиратели. Антиевропейските настроения на значителна част от потенциалните им симпатизанти допълнително ги демотивират и така електоралният им ресурс пада до 2.9% от общия брой избиратели в страната. При сега заявената избирателна активност от около 48% това е равностойно на около 5.5 - 6 на сто от гласуващите, което ги поставя на границата на бариерата, необходима за излъчване на евродепутат.
На същата граница, но с положителен електорален тренд е коалицията "Демократична България". Подкрепа за обединението заявяват 2.7% от общия брой избиратели, или около 5.5 – 5.8% от готовите да гласуват в евроизборите. Обратно на патриотичния вот обаче привържениците на "Демократична България" са значително по-заинтересовани и мотивирани да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент, което благоприятства шансовете им да излъчат там свой представител.

 

 

Top