КАТЕГОРИИ

...ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:

ТУРИСТИЧЕСКИТЕ НЕВОЛИ НА РУСНАЦИТЕ

Слънчев бряг, евтиния – руските туристи обичат България, пише РИА Новости. Агенцията съобщава за много изгодни предложения в момента за руснаците и обяснява причините за ниските цени.
Макар че България по принцип е сред най-достъпните дестинации, почивките през втората половина на август съвсем са поевтинели, се казва в материала.
По данни на руската асоциация на туроператорите средните цени на почивката в България от 18 август падат с 14% в сравнение с две седмици по-рано.
Най-изгодният курорт в България според генералния директор на Level.Travel Дмитрий Малютин е Кранево, където средната цена за седмична почивка е 21 000 рубли. /1 евро = 73 рубли/.
Според Димитър Цонев – ръководител на едно от туристическите бюра, в България през този сезон туристите са по-малко от очакваното от туроператорите и оттук идва намаляването на цените.
Експертите свързват това с обективни фактори – намаляването на платежоспособността на туристите от различни страни, както и девалвацията на турската лира, която доведе до поевтиняване на една от водещите плажни дестинации, конкуриращи България.
Естествено, не само руснаците предпочетоха Турция, това направиха и много европейски туристи. В резултат българските хотели не са натоварени и през целия сезон предлагат специални условия, пише РИА Новости.
Представители на руския пазар отбелязват намаляване на търсенето за България. Това се обяснява със световното първенство по футбол – руските туристи предпочетоха да си останат у дома, а европейците да отидат в Русия.
"Не бива да се забравя, че от общо 600 000 руснаци, дошли в България, 320-350 хиляди имат недвижим имот тук – обяснява Димитър Цонев. - Те идват за 60-90 дни, за лятото, и наесен се връщат. Тоест през последната седмица на август от Русия към България летят празни самолети, а се връщат пълни".
Директорът на един от туроператорите, който работи с България, Алексей Ковач обръща внимание на силния ценови дъмпинг, който все пак не е постигнал желания ефект.
"Делът на организирания туризъм към тази дестинация винаги е бил малък, руснаците предпочитат all inclusive, а него в България почти го няма", обяснява експертът.
По данни на Level.Travel България дели шестото място по популярност сред руските организирани туристи заедно с Испания. Интересно е, че средните разходи на руските туристи за почивка в България са най-ниски, дори по-ниски от тези в Русия.
"Дестинацията "гори" от самото начало на сезона – разказва Мария Огньова, директор на един от туроператорите. - Основната трудност, с която се сблъскваме, е излишъкът на места в авиотранспорта и твърдата позиция на авиокомпаниите. Дори и операторът да не е продал полета, той трябва да плати, понякога до 100% от стойността. А туристите са все по-малко".
One Two Trip отбелязва повишаване на популярността на България сред индивидуалните туристи. Тя бележи най-голям ръст на продажбите в сравнение с другите популярни дестинации и най-малко поскъпване на полетите.
Представители на руския пазар казват, че при желание руските туристи лесно могат да си осигурят евтина почивка както в края на лятото, така и след сезона. Например, купувайки си самолетни билети за България като индивидуален турист, цената за полет през септември и почивка от 5-7 дни започва от 7 000 рубли. Също така може да се наемат апартаменти /от 15 евро за денонощие/ от други руснаци, които ще си заминат от България в края на август.
Тези, които избират организирания туризъм, трябва да побързат.
"Почивки по 14, дори 12 хиляди рубли за седмица на човек ще има още десет дни – казва Димитър Цонев. - През септември не се предвижда такъв обем на чартърите, ще останат основно редовните полети, а там цените са от съвсем друг порядък".

 

Top