КАТЕГОРИИ

Иван Иванов, БРТК: Египет и Грузия "крадат" туристите ни за 2019 година

За изминалия туристически сезон Летище Бургас е преизпълнило предварително заявения си план.До месец септември на аеропорта са кацнали 1 256 хил. чуждестранни граждани, а общо обработените пътници са около 3 млн. души.
„Най-голям скок има при туристите от Полша – 238 хил. човека, което е ръст от 31% за периода май-септември, в сравнение с миналата година. Сравнително същият брой почиващи са пристигнали и от Великобритания – 241 000 души.”, съобщи Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара.
По думите му ръст има и в пазарите на Прибалтийските републики – Литва, Латвия и Естония.
„При тях ръстовете са големи – съответно 18% - Литва, 34% - Латвия и 43% - Естония. Но като цяло това са малки пазари, които не оказват голямо влияние върху туристопотока у нас. За първи път скок има и при туристите от Унгария – с 19,8%.”, допълни Иванов.
Притеснителното според него е, че традиционно силният руски пазар през последните години бележи спадове. Миналата година сме посрещнали 286 000 руски граждани, а тази година у нас са дошли почти 50 000 по-малко руснаци. В проценти това се равнява на 18,9% спад.
Отлив има и от почти всички Скандинавски страни – Норвегия и Швеция. Ръст бележи само Финландия. Голям е спадът също от Холандия.
„Лошата новина е, че спад има и при Израел, като досега през месец август винаги е имало ръст на туристи от тази страна. Тази година те са били с 5% по-малко в осмия месец на годината. Хубавото е, че тези загуби се компенсират донякъде през месец септември, когато в страната ни са дошли 8% повече израелски туристи, сравнено с 2017 г.”, каза още председателят на БРТК.
Според него спадовете на много пазари ще продължат и през следващата 2019 г.
„Ако започнем още от гарантираната заетост на Чехия и Словакия – там спадът е от 81 дена на 69 дена. Има намаляване на чартърите в тези две страни. Сериозна е редукцията при шведския и норвежкия пазар. Голяма част от тези туристи ще се насочат към Турция. По неофициална и предварителна информация през следващата година южната ни съседка ще посрещне между 35 и 38 млн. чуждестранни граждани. Само германците се очаква да бъдат около 4,5 млн. души, а руснаците – 5,6 млн. души.”, поясни Иван Иванов.
Той поясни, че през следващата година Египет ще се върне осезателно на световната туристическа карта и ще започне отново да привлича туристи. Все по-голям става интересът още към Тунис, Мароко, Кипър и Малта.
Сред конкурентите в туристическата сфера отскоро се нарежда и Грузия. Само през месец август туристопотокът от Израел към тази страна е нарастнал цели три пъти.
„Оказва се, че в Грузия има много добре подготвени кадри, които са учили и специализирали в чужбина, владеещи по 2-3 езика. Освен това там се предлага изключително богат „ол инклузив”, коментира още Иванов.

 

Top