КАТЕГОРИИ

...ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:

Здравното министерство обяви война на морбилите

Застрашени от морбили са и родените преди 1967 г.През 2018 г. болните от морбили достигат 13 души, а сега, само за два месеца, са вече 51, като само трима от тях са с непълен имунизационен статус, останалите изобщо не са били имунизирани.
Експертите са категорични, че ваксинацията срещу морбили е единственият изход за спиране на епидемията. А това е възможно при 95% покритие на имунизацията. При първия прием ваксината покритие у нас достига до 93-94%, но при втория прием имаме малко над 85-86-90%.
"В момента Националната референтна лаборатория към Националния център по паразитни и заразни болести, лабораторно проверява всеки докладван за съмнение от регионалните здравни инспекции случай на морбили извън благоевградското огнище. Изключително важно е тази ангажираността на лекарите и здравните структури, за да реагираме още при първите случаи. Гражданите трябва да знаят, че най-уязвими са неваксинираните деца до 13-месечна възраст и най-вече тези между 6 и 13 месеца, при които намалява предаваната от майката на плода защита", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
Ваксината се поставя при навършени 13 месеца на детето, по-рано не може. То не може да се зарази, ако няма пряк контакт с болен. Дори родителите му да са били в контакт с такъв и не са се заразили, то няма опасност да пренесат вируса на него, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
Затова не водете новородените в чужбина и спрете контактите им с външни лица, призова той. Въпреки че е скептичен към изпълнението на тази препоръка. "Когато миналата година казах, че децата не трябва да се водят в чужбина заради епидемия от морбили, ми звъняха да ме питат дали не може все пак да пътуват, че имали ваучери. Като че ли ще получат индулгенция", коментира той.
Като друг проблем в психологията на българина е и като се върне от чужбина веднага да тръгне по роднини и ако е заразен, вирусът плъзва. А симптоматиката на болестта не винаги дава категорична диагноза за болестта. Само лабораторният случай може да даде категоричен отговор, коментира проф. Кантарджиев.
Застрашени от морбили са и родените преди 1967 г., защото не са имунизирани, но по думите на Кантарджиев, повечето 60-годишни вече са прекарали болестта, така че имат имунитет за болестта.

 

Top