Биткойнът проби цена от 5000 долара, след което се срина с 10% 

Виртуалната валута биткойн мина границата от 5 000 долара за първи път в кратката си история, само за да се срине с близо 10% веднага след това.

По време на търговията в събота криптовалутата успя да пробие психологическата граница, достигайки до ниво от 5 013.91 долара.

Няколко часа по-късно обаче биткойнът загуби над 300 долара от стойността си, падайки до цена от около 4 600 долара.

Понижението продължи и през следващите дни, като по време на днешната търговия цената падна да 4 546 долара, по данни на CoinDesk.

Всичко това повлече и общата капитализация на пазара на криптовалути, който  бе близо до границата от 180 млрд. долара в събота, само за да посрещне началото на новата седмица при ниво от 160 млрд. долара, по данни на CoinMarketCap.

Сривът се дължи не само на спад в цената на биткойн, а и на поевтиняване и при останалите популярни криптовалути. Само в рамките на последните 24 часа етерът на Етереиум загуби 7.68% от цената си, падайки до 332.41 долара, XRP на Ripple поевтиня с близо 5% за ден, а лайткойнът записа спад от 8.81%, до 73.89 долара.

Като цяло мнозинството от дигитални активи последва движението на цената при биткойн, което оцвети целия пазар в масивно червено.

Всичко това се случва в контекста на нов исторически максимум в цената на биткойн.

Причина за всичко това са най-масовите разпродажби от средата на юли насам.

Анализаторите са раздвоени по темата. Някои смятат, че е прибързано да се говори за пък при цената на биткойн, тъй като тепърва предстои все по-масово навлизане на криптовалутите  в ежедневието на хората, поради даването на легален статут на криптовалутите из държавите по света.

Според други, рязкото понижение е „мечи капан”, отварящ вратата за големи печалби в близко бъдеще.

„Откакто биткойн получава сериозно медийно внимание, много хора търсят момент да влезнат на този пазар”, коментира Брам Сийлън, основател на инвестиционният посредник за криптовалути AnyCoin, цитиран от CoinDesk.

Шест от най-големите банки в света създават дигитална валута

Институциите планират да използват блокчейн за по-бързи и ефективни разплащания

Според други мнения, пазарът е способен да поднесе още по-сериозно поевтиняване на биткойн, отчитайки историята на остра волатилност на криптовалутата.

Към комента на публикуване на материала биткойнът се търгува срещу 4 564.06 долара при пазарна капитализация от  75.5 млрд. долара, или близо половината от общата цена на всички над 800 публично търгувани дигитални активи.