Намерението на Китай да спре местните борси срина Bitcoin 

Китайското ограничаване на крипто валутите е поело нова посока - да се затварят местните борси.

Ограничението (затваряне на локалните борси за крипто валути), наложено от правителството в Китай повлия, засега за снижение на цената на Bitcoin. Дали ще повлияе и в дългосрочен план, имайки предвид че поне 51% от блокчеина е на китайска територия - ще видим тепърва.

Първоначалните доклади от китайски медии, че правителството планира да затвори вътрешния обмен на криптови валути, накара виртуалната монета се срине с повече от $ 100 от петък. Блумбърг и Wall Street Journal също съобщиха в понеделник, че страната планира да закрие цифровите валутни борси.

Bitcoin потъна надолу от $ 4,241 в края на търговията в петък в САЩ и достигна нива от 4,108 долара в понеделник, според данни на Coindesk.

Той се покачи до рекордно високо от $ 5,000 долара малко преди повече от седмица, като увеличението му е с близо 350% от началото на годината.

Най-новият ход на Китай за спиране на местните борси бележи нова посока за усилията на страната да регулира пазара.

Анализатор коментира пред CNBC миналата седмица, че Китай може да бъде само една от многото страни, които се подготвят да поставят нарастващ регулаторен натиск върху пазара на 150 милиарда долара за криптиране на валута.

Експерти твърдят също, че това би могло да доведе до необходимия закон и ред за пазара.

Хейтър в "Crypto Compare" заяви в понеделник, че "нищо не е сигурно", когато става въпрос за китайската реторика за виртуални пари.