Търсиха създателя на кирилицата в популярната руска интелектуална игра Цар Горы /снимки/

Тя се проведе в курортния град Свети Влас, където през уикенда пристигнаха куп руски знаменитости. Сред известните имена се откроявахабившиятдвукратенсветовеншампионпобокс в супер тежка категория и настоящ депутат Николай Валуев,

певците Сергей Рогожин и Афина Делиониди, генералният директор на издателство „Комерсант“ Максим Ефимов, Рушель Блаво - собственик на клиника за традиционна и нетрадиционна медицина и др. Водещ на играта беше Алексей Блинов, член н аелитарния руски клуб „Какво?,Къде?, Кога?“.

Участниците в играта трябваше да покажат висока обща култура и да отговорят правилно на повече от 30 логически въпроса от всички сфери. Всеки правилен отговор им носеше точка и ги придвижваше по-близо до върха. За да се задържат и покорят върха, отборите трябваше да намерят верния отговор на три последователни въпроса.

Сериозна дискусия сред играчите предизвика въпросът „кой е създал кирилицата“, но никой от тях не намери правилния отговор. Разгорещени дебати имаше и за въпроса кои особености от българската архитектура са вдъхновили френският архитект Льо Корбюзие за пространствената му концепция за строителство над земята, за какво се присъжда международната награда „Син Флаг“, умалено копие на кой исторически обект се явява фарът в Шабла, събирателен образ на кого е Настрадин Ходжа и др.

Сред любопитните въпроси беше и този с кой езически култ е свързан феноменът, когато в горящ християнски храм, иконите започнали да стенат и молят за помощ. Няколко войници се хвърлили в огъня и изнесли горящите икони. Правилният отговор – нестинарството, затрудни доста участниците.

Последният въпрос, който затвърди победата на отбора на Емануил Виторган, беше свързан с габровски анекдот. Веднъж в габровската болница оказали помощ на чуждестранен турист. След първата процедура той щедро възнаградил оказалите му помощ местни жители. След втората бил доста по-умерен, а след третата нищо не дал. Въпросът каква процедура  са му направили, предизвика смях и закачки сред участниците, но те бързо стигнаха до правилния отговор – преляли му кръв.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови