За първи път в Несебър дегустират вино от Южна Африка

Изложение за храни и напитки гостува в Несебър в рамките на ежегодния Национален фестивал на меда. Щандът на Южна Африка се разпознава по националния флаг и е украсен с постери, показващи интересни места от далечната дестинация.

В съчетание с медените еликсири, посетителите имат възможност да вкусят специфични южноафрикански вина – бели и червени, също така и розе, съобщи melnicata.com.

На специална карта на Южна Африка е обозначен регионът, в който винопроизводството е най-засилено - намира се на 40 км от Кейптаун, с много благоприятен тип "средиземноморски" климат, перфектен за отглеждане на винени масиви. 

При винопроизводството се смесват два вида грозде – ноар и сензор. Така се прави виното „пинотаж“, което е уникално, защото никъде другаде по света не се произвежда такова вино. 

На карта са показани и места от маршрути на винения туризъм. На място хората могат да научат историята на дадено вино и да го дегустират.

На щанда има не само вино, а и южноафрикански ликьор, който се произвежда от плода марула.

Интересното е, че марула е плод, с който се хранят слоновете. Той расте на високи дървета и преди да падне от клона, ферментира. Според историята, местните хора забелязали, че когато слоновете си похапнат от интересния плод, започват да „танцуват“ и подскачат. Така открили, че този плод е идеален за алкохолна напитка. Ликьорът от марула наподобява бейлис. 

Специален гост по повод участието на Южна Африка бе и Н. Пр. посланика на Южна Африка в България - Ванеса Калверт. Тя сподели пред нашия екип, че това е четвъртото й идване тук. Била е в Созопол, Варна, Златни Пясъци, Слънчев бряг. Сподели, че харесва български вина и спомена няколко сорта, от които единият е от регион Поморие. По нейно мнение, България е нова на пазара за вина. 

***

В Бургас вече бяха проведени дегустации на африкански вина в рамките на Винен ДжулайФест 2017, който се проведе в експоцентър Флора на 30 юни, 1 и 2 юли т.г.

Снимка melnicata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови