След туризма, Симеонов подхваща и енергетиката

Вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че на 1 септември се е  натъкнал на "брутална корупционна сделка" в ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД, за която подал сигнал до премиера Бойко Борисов, но без резултат. На посочената дата през Българска стокова борса е

сключена сделка за доставката на два пъти по 1,2 млн. тона варовик на цена от 21 лв. за тон.

Заявената от дружеството цена от 15 лв. на тон стояла около 28-29 дни и изведнъж едностранно била повишена от дружеството на 21 лв. за тон, каза Симеонов по БНТ. От разказа на вицепремиера не се разбира как дружеството - купувач на варовика, е повишило цената, но според Симеонов не са налице правилата, при които се наддава с оферти и се сключва сделка на най-ниската предложена цена.

Сделката в резултат на обявена обществена поръчка била сключена освен това с две предварително избрани фирми, които не били платили и депозит за участие в процедурата. "Цената от 15 става 21 лв. по изключително криминален начин, с нареждане на борда на директорите на предприятието", обяви Симеонов.

Той бил поставил въпроса пред премиера, но "там развитие няма". Според него в енергетиката са много консервативни нещата, особено в кадрово отношение. Симеонов очаквал доклад и от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата по случая.

"Тука става въпрос за мене за абсолютно съгласувани действия, които трябва да са обект на проверка от прокуратурата", обяви той. Според него от завишената цена са се облагодетелствали точно определени фирми.

От сайта на държавното дружество се вижда, че поръчката за доставката на варовика е обявена на 3 август, като очакваната цена на доставката е 48 млн. лв. В крайна сметка сделката е сключена за общо 50,4 млн. лв.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови