Арх. Емил Бурулянов: В Бургас има място за «вертикален квартал»

По-нетрадиционните проекти могат да бъдат по-добре оценени от обществото

Визитка

Емил Бурулянов е роден през 1984 г. в Бургас. Завършва Английската езикова гимназия „Гео Милев“ през 2003 г.

След това учи в университета на Малта, като през 2009 г. се дипломира като бакалавър по инженерство и архитектура. През 2010 завършва в Барселона магистърска степен в Каталунския Институт по висша архитектура (IaaC) в Испания. Стажува там около година и от 2011 г. се завръща в Бургас в семейното архитектурно бюро Decor Design.

С проекта "Изнесени информационни офиси - соларни дървета - Бургас", получи престижната награда на Съюза на архитектите в България - "Архитектон" за 2016 г.

***

- Арх. Бурулянов, вие сте иновативен архитект. Как тръгнахте по този нетрадиционен път – да се насочите към градския дизайн, свързан с енергоспестяване?

- Според мен търсенето на тези неща определяше това, което ние представяме като продукт поне от две години насам. Такива по-нетрадиционни проекти могат да бъдат по-добре оценени от обществото, а и от самата общинска администрация имаше интерес и подкрепа.

Бургас е благородна почва за направата на всякакъв тип градска мебел с такава добавена стойност.

- Кой беше първият проект от такъв тип?

- Първият, който направихме беше соларната пейка. Тя е съвместен проект на нашето бюро, на фирма, която се занимава със соларни панели. Идеята е на Бизнесинкубатора, като общинска структура. 

Искаха да направят офис сред природата или място, в близост до тяхната сграда /на Бизнесинкубатора, който е на ул. "Княз Ал. Батенберг" до Приморския парк/, където човек да седне и да си зареди мобилното устройство, да поработи на лаптоп.

В процеса на работа се запознах с човек от фирмата за соларни панели, с който и до момента продължаваме да правим другите проекти.

- След тази пейка, последваха соларните дървета. 

- В началото се предвиждаше само една инсталация, която да бъде на площад Тройката. Общинската администрация доста ни помогна с финансирането и проектът се осъществи. 

Беше изключително дълъг и сложен процес. Намерихме обаче най-подходящото място и до момента инсталацията се вписва и си работи нормално.

Като компоненти, всички неща в нея бяха пилотни не само за България. Дори една софийска фирма, която участваше с оборудването за акумулаторната инсталация, която събира соларната енергия за първи път вграждаше подобна техника в такъв обект. След това станаха известно с това и сключиха много договори в Обединените арабски емирства и започнаха да произвеждат много такъв тип оборудване.

- Соларните дървета надградиха соларната пейка с това, че те могат да зареждат инвалидни колички. Как става възможно това?

- Имаше такава възможност заради повечето соларни панели, заради повечето енергия, която се добива. Освен това зоната е такава, че енергията, която може да се придобие е доста повече, по-отворено е пространството. Гледат към абсолютно чистия юг.  

Събира се достатъчно енергия и сутрин и вечер, за да има за мобилните устройства и за инвалидните колички.  

Същата инсталация Соларни дървета направихме и до Бургаския свободен университет. Там получихме подкрепата на университета, защото това е едно много интересно място за студентите, които в междучасията или след лекциите, докато изчакват градския транспорт да имат едно такова място, на което да се срещат, да си почиват и да работят дори.

- В същата време правите архитектурни работилници. Миналата година тя завърши с арката @нета. Разкажете повече за тази инициатива!

- Архитектурната работилница, която правим с един мой колега от Варна – арх. Христо Топчиев ще е за втори път тази година. Той също се занимава с подобен тип градски дизайн освен конвенционалното проектиране. Заедно сме завършили магистратурата си и от там се познаваме. Когато се завърнахме тук, още първата година, понеже той е гостуващ лектор във Варнеския свободен университет „Черноризец Храбър“, започнахме да правим тази работилница. Най-общо казано – в нея студентите се учат да използват най-новите софтуери за проектиране и после в дву- тридневен семинар изработват нещо реално в мащаб 1:1. 

Соларната арка, която направихме миналата година, най-важната й нова функция е да преброява велосипедния трафик чрез специална камера, която също ни беше предоставена от частта на Интергрирания градски транспорт. Освет, че преброява трафика, тя изпраща и информация за скоростта, за посоката и т.н. към общия център, в който се събира информацията, за да може да се прави анализ.

Специално беше избрана тази нова алея на ул. "Княз Ал. Батенберг" и като допълнение към функцията за преброяване на велосипедния трафик има пак места за сядане, соларни панелчета и за зареждане на мобилни телефони. Предвидена е и някава пълзяща растителност в един момент да се засади там.

- Сега предстои втора архитектурна работилница, какво ще бъде изработено, какъв е замисълът? 

- Втора е в Бургас, иначе е седма общо. 

Може би ще се спрем върху нещо, което да направим от дърво, защото до момента не сме се спирали на такъв тип материал. Мислим например за пейка или беседка, която да бъде в близост до експоцентър „Флора“, в тази част на Морската градина. 

- Експоцентър „Флора“ е също проект на вашето семейно архитектурно ателие. Това е една модерна сграда, уникална по рода си.

- Проектът и самият конкурс бяха в края на 2012 г. Аз току-що бях се завърнал. Участвахме и спечелихме конкурса. Проектът бе един от първите, които имаше щастието да бъдат реализирани с кредита, който общината изтегли. 

Експоцентърът функционира доста успешно, залите са пълни постоянно и в тях се провеждат събития.

През 2015 г. спечели „Сграда на годината“ и наградата за „Сграда на публиката“.

- Какво е уникалното в Експоцентър „Флора“?

- Дотогава не бяха правени експоцентрове в паркова среда. А в Бургас това е и първият експоцентър от тази големина. 

По време на проектирането едно от първите неща, които направихме е да видим по геодезическото заснемане къде са всички дървета, за да можем заради тях да разместим напред и назад всяка зала. 

Накрая нямаше почти никакви, които да паднат.

Същевременно сградата се получи много разчупена. Имаше в заданието – дали след време ще бъде разширена, затова самите модули имат еднакъв характер, само са разместени хоризонтално. В бъдеще ще може да се достроява, ако не достигат пространствата.

Има зелени покриви, вертикално озеленяване, които до момента смятам, че функционират също много добре.

За няколко години сградата се наложи като еталон в строителството на такива експозиционни центрове.

- Арх. Бурулянов, Вие, като един успешен, иновативен архитект, как виждате развитието на Бургас в перспектива?

- Имам съвсем ясна представа как би изглеждал града ни и съм сигурен, че тя рано или късно ще се реализира в тази насока. Колкото по-скоро, толкова по добре.

Бургас има уникално разположение, от което се възползва твърде малко. Събирателната точка между 3 езера и море е природен феномен, който прави планирането по-трудно, но пък от друга страна дава възможности за гъвкавост в решенията. Градът трябва да се развива в тази насока и да извлича повече полза от географското си положение. 

Бургас има много характерен силует, който може да бъде подсилен със структурирането на зона за високо строителство, където да се развиват офис и жилищни площи, в разширен ценови сегмент, като не се залага само на луксозните и бизнес имоти. 

Според мен има локации, където този "вертикален квартал" може да изникне и да се впише благоприятно в градското пространство. Защо не "зона Пиргос" ? Все пак е корена на Бургас и означава кула. 

Разбира се другите много важни сектори за развитието на града са университетите и разкриването на нови филиали и специалности, и чистите производства, които да се настанят трайно в осигурените индустриални зони. 

На първо място е важно да успеем да задържим младите си хора, като им осигурим конкурентни възможности за развитие и кариера. По себе си съдя, че материалното начало не винаги е водещо, но е много важно човек да се чувства полезен в професията си и удовлетворен от резултатите и наследството си.

Снимки

Соларната пейка

Соларните дървета

Арката @нета

Експоцентър „Флора“

Разговора води Ирина ГЕНОВА

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови