Два кулинарни фестивала ще обогатят туристическата карта на България и Турция

Стартира първото обучение по проект „Мрежа Кулинарен Комшулук“, което ще приключи с кулинарен маршрут между областите Бургас и Одрин. Обучението, което стартира в Поморие е тридневно. В рамките на дните от 11 до 13 септември ще бъде представено

нематериалното културно наследство като неделима част от успешния туристически продукт в регионите. На вниманието на представителите на общините Поморие и Кешан ще бъде представен профил на туриста на XXI век, както и последните тенденции в развитието на пазара и туристическите продукти. 

До края на обучението на 13 септември ще бъде изготвен и кулинарния маршрут между областите Бургас и Одрин. Ще бъде направена карта на маршрутите, както и еднодневен и двудневен график на преминаването по тях. 

В края на септември ще се проведе второто обучение по проекта. То ще бъде в град Кешан. На него окончателно ще бъде финализирано изработването на маршрутите. 

Целта на обученията е да се намерят най-атрактивните кулинарни маршрути между тях, които да се оформят като трайни елементи от визията на местните власти за развитието на туризма в двата региона. На финала на обсъжданията кулинарните маршрути ще включват местна, традиционна кухня, легенди, местни обичаи и традиции.

Лектори на обучението в Поморие са Красен Русев и Божанка Добрева- експерти в сферата на културния туризъм, с дълъг опит на изследователи и преподаватели по туристически специалности. 

Проектът ще приключи с организиране на два кулинарни фестивала в Поморие и в Кешан, както и книга с местни рецепти за типични ястия от двата града.

Обучението бе предшествано от пресконференция, на която бе представен проекта. Присъстваха членове на Камарата на ресторантьорите, хотелиерите и кафетериите, водени от председателя Хюсен Чакмак, общински съветници от град Кешан, преподаватели от Тракийския университет в Одрин, представители на културно информационни и туристически центрове. Българската страна бе представена от читалищни деятели, представители на общинската администрация в Поморие, служители на Туристическия информационен център и др. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови