Пътуващо лятно кино с БНТ1 гостува в Созопол на Аполония

Националната кампания за възстановяване на летните кина в България със специална прожекция по време на Празниците на изкуствата „Аполония“

На 30 август Созопол посреща „Пътуващо лятно кино с БНТ1“.

Най-големият киносалон на открито традиционно гостува на Празниците на културата „Аполония“, като тази година ще представи документалния филм „88 MHz“ на режисьора и сценарист Яна Титова. 

Прожекцията от шестата обиколка на националната кампания ще събере любителите на лятното кино в двора на Художествената галерия от 21:00 часа.

Режисьорският дебют на Яна Титова в документалното кино – филмът „88 MHz“ - е посветен на незрящия радиожурналист Йордан Георгиев, който от 9 години е автор и водещ на рубриката за култура „Без маски“ по радио „Алма Матер - Класик FM“. 

Йордан е завършил право, журналистика и магистърската програма „Литература, кино и визуална култура“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Пише стихове, автор е на две книги - „Без маски“ и „Младите театрали говорят в „Без маски“, в които събира емблематични интервюта с някои от най-популярните родни драматурзи, режисьори и артисти. 

88 MHz е честотата, на която всеки понеделник от 17:00 часа интервюира изтъкнати български творци, възприемайки тяхното изкуство по различен начин – със сърцето си. Едноименния късометражен документален филм не само разказва вдъхновяващата лична история на Йордан, но и поставя екзистенциални въпроси за способността да „виждаш“, независимо от обстоятелствата и да следваш мечтите си, въпреки трудностите. 

Премиерно „88 MHz“ бе представен в родните кина в края на април тази година, като „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ предоставя още една възможност да бъде гледан. Продуценти на филма са NoBlink Studio, част от NoBlink team - партньор на шестия сезон на инициативата. Тяхно дело са и късометражните филми „Пеперуди“ (2016), „Зелената врата“ (2015), „Солено и сладко“ (2011), „Разговор с Ал“ (2015), „За какво служи хлябът“ (2015), „Дърво без корен“ (2013) и „Little Talks“ (2014), които тази година заеха специално място в афиша на кампанията, редом с най-новите заглавия от българското игрално кино – „Летовници“, „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“, „Каръци“, „Бартер“, „Джулай“ и други.

Шестото издание на кампанията „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ ще бъде закрито в София. Последната прожекция за тази година ще бъде на филма „Слава“ на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Срещата ще бъде на 8 септември (петък) от 20:30 часа отново при Лятната естрада в Борисовата градина, където откриването на новия сезон през юни събра повече от 2500 кинолюбители.

Проектът „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ е създаден по идея на програмния директор на БНТ1 Севда Шишманова и е част от политиката на обществената телевизия за подкрепа и популяризиране на българското киноизкуство. 

Инициативата получи подкрепата на общините и провокира реални резултати - летните кинотеатри в Карлово, Елена, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол, Плевен, Варна, Орешак, Българово и други селища на страната вече са възстановени. За ярката си обществена значимост кампанията на БНТ1 е отличена с престижните награди Eventex Awards България, Eventex Awards International и „Златно сърце“. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Please installFlashFox - Flash Browser in order to view content on your Android based mobile device.