За пети път НАТО избра Созопол

Учени от цял свят ще вземат участие в конференцията на НАТО, която за пети път се провежда в Созопол. „Нови нанотехнологии за откриване на химични, биологични, радиологични и ядрени агенти и защита срещу тях”

е темата на НАТО Конференцията, която стартира днес и ще продължи до 20 септември. 

Директори на конференцията са проф. Пламен Петков от Химикотехнологичен и металургичен университет – София и проф. Думитру Тцюлиану от Молдовския технически университет, Кишинев.

15 лектори от 12 страни (САЩ, България, Испания, Италия, Kанада, Алжир, Македония, Германия, Молдова, Португалия, Мароко, Чехия) ще изнесат доклади на теми свързани с нови нанотехнологични разработки в различни области на сигурността. Освен лекторите, очакват се около 65 млади участници вкл.от Украйна, Египет, Полша, Турция, Румъния, Унгария, и др. 

Българската наука ще бъде представена при лекторите от проф. Петков, проф. Доряна Малиновска и проф. Георги Вайсилов, а сред младите участници ще има представители на Химикотехнологичен и металургичен университет, Пловдивския Университет и  Българската академия на науките.

Това ще бъде петата поредна  НАТО школа (след 2005, 2008, 2010 и 2014) под патронажа на кмета на Панайот Рейзи.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови