Прокуратурата е впрегнала пет институции за проверките на плажа на Корал

Проверките на плажа "Корал", които се случиха в началото на август, са започнали след сигнал на "Прайм пропърти", като целта е била да се установи дали не става въпрос за кражба на ток. От държавното обвинение са действали бързо като са били ангажирани пет институции, които да извършват проверка.

Това се разбира от отговор на Окръжна прокуратура - Бургас по запитване по закона за достъп до обществена информация, изпратено от "Дневник". В началото на август местната власт, полицията и дори министъра на туризма Николина Ангелкова се появиха на плажа "Корал" и извършваха различни проверки, без да е известно точно по какъв повод.

"Указано е на Районна прокуратуран Царево, чрез Административен ръководител Районен прокурор, да се предприемат проверовъчни действия с оглед установяване на налични данни за извършено престьпление по чл. 234В НК или други попадащи в обхвата на компетентност", пише още в отговора на държавното обвинение.

Този текст от наказателния кодекс гласи: "Който сам или чрез другиго осъществи неправомерно присъединяване към електропреносна или електроразпределителна мрежа, или към газотранспортна, топлопреносна, водоснабдителна или канализационна система, система за пренос на течни горива, или неправомерно въздействие върху уредите за търговско измерване на електрическа енергия, природен газ, течно гориво, топлинна енергия или вода, или отведена отпадъчна вода, с което създаде условия за непълно отчитане на потребените електрическа енергия, природен газ, течно гориво, топлинна енергия или вода, или на отведена отпадъчна вода, се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба до петнадесет хиляди лева". Ако деянието е извършено повторно - наказанието е лишаване от свобода от една до осем години и глоба до двадесет хиляди лева.

Още в началото на август, когато къмпингуващи се оплакаха от проверките на полицията и министерството на туризма, кметът на Царево Георги Лапчев също отиде да инспектира плажа и заплаши, че ще спре тока и водата. Тогава той се позова на сигнали от собственици на земи, които посочвали, че в имотите им има незаконно настанени къмпингуващи. Миналата година пък Лапчев се закани да поиска прокурорска проверка за незаконна дейност на къмпингуващи.

Не става известно кога е подаден сигналът. От отговора се разбира, че материалите са постъпили от Върховната административна прокуратура в прокуратурата в Бургас и "незабавно с възлагателен акт-разпореждане от 11 август е разпоредено извършването на проверка относно защитата на обществените интереси, спазване на

законността и за повишаване на ефективността в работата на контролни органи".

Ангажираните институции са директорът на регионалната здравна инспекция, кмета на общин Царево, директорът на еко инспекцията, ръководителят на теридориалната дирекция на Комисията за защита на потребителите, както и на местната дирекция по горите. "Указано е на горепосочените административни органи в качеството им на контролни такива и съобразно законовите им компетенции да извършат проверка и на място".

От отговора на държавното обвинение се разбира още, че е указано на началника на полицейското управление в Царево при необходимост да сьдейства на съответните длъжностни лица при извършване на проверките. съобразно правомощията му по закона за МВР.

"На горепосочените адресати е указано при констатиране на съответни закононарушения, да се предприемат НЕЗАБАВНИ действия от съответния контролен орган, включително и налагане на ПАМ (принудителна административна мярка), като при необходимост да се изиска съдействие от МВР Бургас", гласи още отговорът.

Към датата на постъпване на отговора - 7 септември от прокуратурата пишат, че не е получена информация

"от посочените адресати за приключване на проверовъчните действия". Справка в сайта на прокуратурата показва, че преписката е за решаване при прокурор.

Корал е един от трите плажа за природосъобразен туризъм, заедно с Карадере и Иракли, обявени през 2016 г. с поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Трите плажа не може се отдават на концесия или под наем, а всякаква стопанска дейност и обществени мероприятия на територията им е забранена. Корал вече пострада преди години при опити за бетониране на дюните и вдигане на постройки върху тях. Фирмата, подала сигнала е "Прайм пропърти" АДСИЦ е собственик на терен от около 40 дка до плажа "Корал" и преди време искаше да строи вилно селище на плажа.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови