Първо място на рибен фест: Ето мидите с ориз на депутатите от ГЕРБ /снимки/

Отборът на бургаските депутати от ГЕРБ приготви миди с ориз и спечели първо място в кулинарната надпревара на Рибен фест Царево 2017. 

Народните представители Димитър Бойчев, Диана Саватева, Ивелина Василева, Диана Йорданова, Ася Пеева и Галя Василева разпределиха задачите и започнаха работа първи под наставленията на опитен шеф-готвач.

„Нашите миди с ориз бяха най-вкусни благодарение на капитана на отбора - шеф Константин Петров“, сподели Галя Василева.

Въпреки изобилието от снимки, депутатите запазиха в тайна рецептата, класирала ги на първото място.

Ние обаче, екипът на burgasdream.com, стъпка по стъпка разгадахме от приложените фотоси продуктите и начина на приготовление.

Затова смело може да кажем:

Това е рецептата:

Продукти

1,5 кг пресни черни миди с черупките

350 г ориз

1 глава кромид лук

1 глава чесън

2 моркова

2 белени домата

Няколко изсушени домата от консерва

1 ч.ч. бяло вино

1 лимон

олио

2 - 3 дафинови листа

девесил

джоджен

черен пипер

сол

1/2 връзка магданоз

1/2 връзка копър

Метод на приготвяне

След като сте почистили мидите, сложете ги в дълбок съд с вода, така че да ги покрива. Разбъркайте ги, отцедете и изхвърлете водата. Повторете няколко пъти, докато изхвърлите бистра вода. Накрая отцедете добре мидите и ги оставете настрана. 

Лукът, чесънът и морковите нарежете на ситно и задушете в загрята мазнина. 

Добавете ориза и гореща вода, но по-малко от обичайното, защото при готвенето мидите ще пуснат доста течност. И да не забравяме, че ще добавим и 1 чаша вино. 

След като ориза понабъбне леко, прибавете отцедените миди, така, както са си с черупките. Добавете виното, девесил, джоджен, пипер и сол на вкус. Внимавайте да не пресолите ястието, защото водата която мидите ще пуснат е солена. Не прекалявайте с бъркането, за да може мускулчето на мидите да си остане в черупката. 

Малко преди ястието да е готово, добавете нарязаните на кубчета пресни и сушени домати. Разбърквайте периодично, докато всички миди се отворят. Мидите се сваряват много бързо - 10 - 12 минути, така че е добре готвенето им да съвпадне с увирането на ориза. Поръсете готовото ястие с нарязаните на ситно копър и магданоз.

Текст burgasdream.com