Намерете ни във Facebook

НОВИНИ ОТ БУРГАС
  • Prev
Двама души се борят за живота си след катастрофата с мотор тази сутрин на ул. „Индустриална“ в Бургас.На мотора се
Във връзка с продължаващата реконструкция на ВиК мрежата на гр. Бургас, от днес (15 август) до 5 септември спират
Община Бургас е готова с работния проект за пространството зад бл. 41 в „Славейков“, намиращ се срещу университета
Лятото продължава, а с него и културната програма на остров Света Анастасия и културно-туристически комплекс „Ченгене
Бургаската пивоварна Металхед организира за трета поредна година бирен фестивал с огромно разнообразие от напитки и рок
Тайните на фараоните на древен Египет разкрива изложбата "Мощта на символите", която гостува това лято в
Млад мъж се застреля в едно от стрелбищата в Бургас, съобщиха от Областната дирекция на МВР в морския град.Сигналът за
Средновековни печати, монети от 4-ти век и олтар с надпис от 2-ри век след Христа са част от находките при
Община Бургас изпрати писмо до директорите на общинските учебни заведения с напомняне, че са длъжни да осигуряват
Галерия „Неси“ ще срещне почитателите на изящното изкуство с последните вдъхновения от многообразното творчество на
Неделя, 03 Юли 2022 17:21

Войната в Украйна е причина за смъртта на хиляди делфини

Най-малко 3 хил. делфина са станали жертва на военните действия, които Русия води срещу Украйна в северната част на Черно море. Това твърди в своя публикация във Фейсбук проф. Иван Русев, ръководител на отдел "Изследвания" в Национален природен парк "Тузловски лимани" в Украйна. Според Русев причина за смъртта на делфините са мощните сонари на военните кораби, както и подводните експлозии, които унищожават деликатната навигационна система на животните.
Останали на практика "слепи" делфини умират от глад, а поради слабостта на организмите им и от инфекциозни заболявания, казва още Русев.
В отговори на въпроси, изпратени от "Дневник" той потвърди, че от началото на войната досега се смята, че от Одеса до делтата на Дунав са открити повече от 100 мъртви делфина.
"Трябва да се има предвид, че това са само само 2-3% от черноморското крайбрежие на Украйна, които могат да бъдат проучени, каза Иван Русев. Останалата част от бреговата ивица е недостъпна за проучване заради военното положение. В миналото по тези 2-3 % от бреговата линия са откривани мъртви само по няколко делфина годишно. Ако сега беше възможно да се наблюдават останалите 97% от крайбрежието, броят на откритите мъртви животни щеше да бъде много по-голям".
Според Русев огледите на откритите мъртви бозайници по крайбрежието на Украйна, но и Румъния, България и Турция показват категорично, че
пряко или косвено причина за смъртта на делфините е именно войната, която Русия води в северната част на Черно море.
"По делфините, загинали защото са попаднали в рибарски мрежи, има ясни следи от това, обясни Русев. Намерените преди войната мъртви делфини са с отрязани перки, тъй като рибари или бракониери, са се опитвали да ги измъкнат от мрежите. Сега, с началото на войната, мрежите в северозападната част на Черно море, където се водят боевете, където са съсредоточени подводниците и корабите на рашистите, никой не поставя нито една мрежа в морето. С други думи, факторът на улавяне в мрежите е напълно елиминиран", каза още Иван Русев.
Според него смъртта на морските бозайници сега настъпва най-често като последица от въздействието на мощните военни сонари, с които са оборудвани всички военни кораби, плаващи край бреговете на Украйна. "Делфините, който са поразени от сонар, стават практически "слепи", казва Русев. Те са "парализирани" и не могат да се ориентират. В резултат на това попадат на всякакви препятствия, включително мини. Те се удрят в скалите, нараняват се, а морето ги изхвърля на брега".
Най-тежките последици от въздействието на сонарите според Русев е, че "слепите" делфини не могат да уловят нито една риба и бързо се изтощават. А изтощените, отслабнали делфини рязко губят имунитета си и стават жертва на автономни инфекции от патогени, които живеят в тях. Това е най-често морбиливирус, характерен за делфините. "Ето защо някои експерти и особено в Русия твърдят, че делфините умират от инфекция, каза Иван Русев. Но повтарям: здравото стадо делфини има силна имунна система и смъртните случаи от инфекции при тях са изключително редки".
Информацията за прекомерен брой мъртви делфини по българското Черноморско крайбрежие след началото на руската военна офанзива в Украйна, беше потвърдена и от Димитър Попов, работил по проект за защита на китоподобните в България с неправителствената организация "Зелени Балкани".
"Броят на мъртвите делфини в Черно море се е увеличил, заяви той преди дни за БНР. Това се случва не само в България, но и в Румъния, Турция, Украйна и Русия. Засиленото шумово замърсяване в северната част на Черно море, причинено от войната в Украйна, изтласква китоподобните на юг. Прогонените животни са стресирани и изтощени, казва той. Вследствие на акустичната травма те временно губят слуха и ехолокацията си, а китоподобните са основният хищник в Черно море и от тях зависи цялостното здраве на екосистемата", казва още Попов.
Според екоактивиста Атанас Русев от сдружението "Да спасим Корал" официалната статистика на Районните инспекции за опазване на околната среда през последните три месеца на българските брегове са били изхвърлени около 100 мъртви делфина. "Тази цифра вероятно трябва да бъде умножена по 3, каза за "Дневник" Русев, такава е обикновено закономерността". Според него обаче събирането на статистически данни за мъртвите делфини по нашите брегове няма особен смисъл.
"Установихме че само между 1 и 5% от мъртвите делфини достигат до бреговете ни заради морските течения, казва Атанас Русев. През последния месец почти не е духало от север - североизток, докато много често духаше от юг. Затова теченията закарват мъртвите делфини на украйнския бряг.
Още в началото на юни публикации, провокирани от новините за екологични последици на войната в Украйна, се появи и в редица британски и американски издания. Пред Guardian Олександър Краснолуцки, заместник-министър по опазването на околната среда и природните ресурси на Украйна казва, че почти 400 хил. хектара и 14 обекта във влажните зони на Украйна по крайбрежието и долното течение на река Днепър, които според ЮНЕСКО имат международно значение, също са застрашени."
Според Краснолуцки щетите, нанесени на природата в южната част на Украйна, вече се оценяват на милиарди долари, но
опасенията, че най-лошото предстои имат прецедент. "Когато Русия нахлу за първи път в Украйна през 2014 г., анексирайки Крим и подкрепяйки сепаратистката война в Донбас, Кремъл използва друга екологично чувствителна зона - Крива коса, в националния парк Меотида, казва Краснолуцки. Тази зона беше използвана за десант на войски, унищожавайки почти за една нощ най-голямото европейско местообитание за гнездене на застрашената от изчезване чайка".
През последните 30 години всяка пролет природозащитниците в националния парк "Тузловски лимани" са прокопавали плитки канали от крайбрежните лагуни до бреговата линия, свързвайки водните басейни, разказва пред Guardian и проф. Иван Русев. "Тези рекички, които са били естествени, докато индустриалното земеделие не ги е затворило, са оживен маршрут за милиарди малки рибки, които зимуват в морето и се връщат в лагуните, за да се размножават, обяснява той. Тази година няма да се копае. Плажовете са осеяни с мини, поставени от украинската армия, за да отблъсне руската офанзива. Изследователите трябваше да се откажат от десетилетия работа, а последиците за повече от 5 хил. чапли, които се хранят в лагуните всяка пролет, могат да бъдат катастрофални.

 

 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

NEWSROOM
  • Prev
A proposal for the development of a tourist logo of Sozopol will be
Nessebar is again in a prestigious ranking. This time, the magnetic city
The umbrellas on the beach in Sveti Vlas will be without money until the
The regional government of Sicily announced today, 17 May, the launch of a
The Municipality of Burgas has provided an opportunity for the swimming
The capital aims to put an end to homelessnessOn 14 May, the City of
Voting for ideas to be implemented in Šiauliai is over and the votes have
New energy-saving bus shelters have appeared in the port city of Gdynia in
With over 500 participants from 60 countries, including over 200 renowned
ВЕСТИ
  • Prev
Предложение по разработке туристического логотипа Созополя будет
Несебр снова в престижном рейтинге. На этот раз магнетический город
Зонтики на пляже в Святом Власе будут без денег до конца мая. О
В венгерском Будапеште продолжается чемпионат Европы по водным видам
Муниципалитет Бургаса предоставил возможность наполнить бассейн в
Какое мясо лучше всего готовить на гриле? Как правильно замариновать
"Письма счастья" стали получать пользователи WhatsApp после изменений
Премьер-министр РФ Михаил Мишустин утвердил положение о Единой
Если кто-то когда-либо думал, что корзины слишком просты, чтобы их можно
Ще гласувате ли на парламентарните избори?