КАТЕГОРИИ

1 000 деца са изоставени от родителите си

Данните за миналата година показват че над 3 000 деца са изведени от биологичното им семейства. Над 1/3 от тези случаи е заради изоставяне. Другите са заради застрашаване живота и здравето на детето.
Това заяви от телевизионния екран социалният министър Бисер Петков.
" Категорично искам да обясня, че всичките причини за извеждане на дете от семейството са ясно разписани в закона. Няма абсолютно никакво завишаване на правомощията на социалните работници. Всяко едно решение за извеждане на дете от биологичното му семейство подлежи на съдебно решение. Социалните не могат сами да извеждат деца. Съдът трябва да потвърди това. След като се изведе едно дете, първо се търси възможност то да бъде настатнено в близък семеен кръг. Следващата стъпка е приемни родители и последната стъпка е настаняване в социални институции, защото знаете, че вече вървим закриване на социалните домове за деца", обяви Петков
По повод истерията в Сливен министърът изрази съжаление, че много хора са повярвали на неистините, че ще се отнемат деца.
„Стратегия за детето трябва да има, но заради острата съпротива срещу този проект такава няма. Трябва да водим нормален разговор. Нашата система работи, но за съжаление има опити тя да се разруши. Със сигурност нашата система има нужда от подбрение, но всичко трябва да се случи в един нормален дебат без лъжи и истерии", категоричен бе Бисер Петков.
Министърът коментира и инцидента с изоставено дете в столичния квартал "Люлин"
"Моята информация е, че родителите са посетили социалната служба в "Люлин" предишния ден. Не съм запознат с всички подробности, но знам със сигурност, че преди да бъдат идентифицирани те са си тръгнали. Явно се е появил някакъв страх, съмнения. Със сигурност това дете занапред ще бъде поставено под по-специално наблюдение. Социалните работници ще преценят дали детето ще бъде върнато на родителите или в близкия му семеен кръг. Знам, че бабата е изявила желание да гледа детето. Със сигурност най-доброто за едно дете е да расте в близкия си семеен кръг", повтори министър Петков.

Top