КАТЕГОРИИ

И други признаха за източването на Здравната каса

Казаното от управителя на НЗОК Дечо Дечев е самата истина. В законодателството на България се съдържат възможности за т.нар. ”източване на Касата”. Още със замисъла на Касата са били заложени т.нар. бомби със закъснител, които с течение на времето са се развивали в законодателството и в зависимост от това кой е на поста министър на здравеопазването.
Това каза пред БНР адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК, представител на пациентска организация.
Припомняме, че управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев заяви, че ще се оттегли на 12-и март, когато изтича мандатът на проф. Камен Плочев, а след оттеглянето му той беше избран да го довърши. Дечев заяви, че няма условия да се справи с организираната система за източване на НЗОК. Това зависело от Министерството на здравеопазването, с което Здравната каса трябва да върви в унисон, какъвто няма.
"За нас това решение на д-р Дечев беше изненада", каза още адв. Дамянов. Според него Дечев е показвал доста консервативно управление на Здравната каса.
Адв. Андрей Дамянов го определи като принципен човек, който трудно прави компромиси с нередностите. Според него настоящият управител на НЗОК е направил сериозен опит и е успял да спре част от течовете в Касата. "Течове, които са насочени по-скоро към печалба, отколкото към лечение", уточни той.
"Едно от постиженията на д-р Дечев е да постигне балансиран бюджет на Здравната каса и в края на годината да не излезем на дефицит, а това се случва за първи път от създаването на Касата", коментира още адв. Дамянов и заяви, че членовете на НЗОК ще опитат да го убедят да остане на поста и след 12-и март.

Top