КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

Русия остана без правителство

Руското правителство, оглавено от Дмитрий Медведев е подало оставка. Президентът на Русия Владимир Путин е благодарил на Медведев и неговото правителство за свършената работа.
Путин е назначил Медведев на новосъздадения пост заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия.
Часове по-рано Путин лансира в годишното си обръщение пред руските депутати промени в Конституцията, според които премиерът, вицепремиерите и министрите ще се избират от парламента, след което президентът само ще ги назначава.
Дмитрий Медведев заяви, че във връзка с конституционните изменения, предложени от президента, кабинетът на министрите трябва да предостави на държавния глава "възможност да вземе всички необходими решения при тези условия", предаде ТАСС.
На фона на обявените от президента предложения за изменение на Конституцията премиерът на Руската федерация смята за правилно правителството да подаде оставка. Това Медведев каза по време на среща на президента Путин с правителството.
"Тези промени, когато бъдат приети, по всяка вероятност и това ще стане след обсъждане, както беше казано, ще променят значително не само редица текстове на Конституцията, но и баланса между власттите, изпълнителната власт, законодателната власт. Във връзка с това очевидно е, че ние, като правителството на Руската федерация, трябва да предоставим на президента на нашата страна възможността да вземе всички необходими решения и при тези условия смятам, че това е правилно в съответствие с чл. 117 от Конституцията на Руската федерация, правителството на Руската федерация в настоящия си състав да подаде оставка", каза още Медведев.

Top