КАТЕГОРИИ

Радев и Караянчева се "сблъскаха" на Шипка

Президентът Румен Радев бе на връх Шипка, където поздрави всички българи с Националния празник – 3 март. „Благодаря ви, че на трети март отново сте хиляди на Шипка, този храм на българската доблест. Тук, на този връх, „покрит с бели кости и с кървав мъх“, се решава изходът от войната. Съдбата го поверява в ръцете на няколко хиляди български опълченци и войниците от Брянския и Орловския полк. Техният героизъм ще пречупи морално поробителя и ще отвори пътя към Освобождението. Каква ли щеше да бъде съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на "вируса" на манипулацията, на "вируса" на страха, на "вируса" на примирението, на "вируса" на слабоволието? Но те устояха и не се поддадоха, както всички вас, за които дългът към паметта е свят и неотменим. Преди 142 години България възкръсва след петвековното османско иго. Под знамената на руската армия се сражаваха хиляди воини от много народи на необятната империя. За много от тях нашата земя се оказа последен дом. Дълбок поклон пред паметта на всички, които положиха костите си за България”, каза в словото си държавният глава. Той подчерта, че 142 години българската държава устоя на историческите ветрове и съхрани своя суверенитет. Но той не е даденост. Суверенитетът изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван.
„От нас зависи днес да го опазим, да го пазим и в бъдните години. През годините много политици пренебрегваха и оспорваха трети март. Правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа употреба. Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха поражение. Защото хиляди достойни българи като вас днес отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам „опълченците на историческата памет“ и това сте всички вие, скъпи сънародници. Към вас е моята благодарност. Вечна памет за героите! Да живее България!”, завърши словото си Румен Радев.
Президентът направи интересен коментар пред репортери преди това, като нарече отмяната на официалните чествания на Шипка манипулация. И допълни с ирония: „България даде вчера огромен принос към световната медицина – откри два различни щама на коронавируса. Оказа се, че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите. Честит празник на всички, които не се поддават на манипулацията и ще се качат на Шипка”, каза Румен Радев.
Родолюбието ни обединява повече от всичко, това пък написа министър-председателят Бойко Борисов в страницата си във Facebook.
"С чувство на дълбоко уважение към всеки от Вас Ви поздравявам по случай Националния празник – 3 март. Отбелязваме 142-та годишнина от Освобождението на Отечеството и почитаме паметта на всички герои, дали живота си за свободата на България. И днес продължаваме да следваме техния завет, че нашето място е сред развитите демократични държави като горда и свободна нация.
Подвигът на Шипка е ярък български символ и той завинаги остава в паметта и сърцата ни. Той ни дава кураж да се справяме с днешните предизвикателства, за които повече от всякога са нужни дипломация и разбирателство, мъдрост и разум, съзидателност и такт. Оптимист съм, че народът ни е единен и заедно ще продължим всеки ден да работим за просперитета на България. Вярвам, че родолюбието ни обединява повече от всичко и ни пази от всякакви опити за разделение на българското общество.
България днес не воюва с никого. Нищо от миналото не е забравено, но трябва да работим, за да не се повтори. Не само защото българските опълченци са гарантирали с живота си нашата свобода, но и защото близо век и половина по-късно, националната ни кауза остава благополучието на България. Отговорността ни за бъдещите поколения ни задължава да се държим достойно, да бъдем отговорни и да помним, че нищо даром не сме получили, а е нужен много труд и постоянство, за да пребъде нашето Отечество. Честит празник!", пожела Бойко Борисов на своите сънародници.
На Шипка бе и председателят на Народното събрание - Цвета Караянчева, която също поздрави всички граждани, дошли тук да отбележат Националния празник на България – 3 март.
„Аз съм тук, за да поставя цветя пред този символ на българското освобождение. Политиците не правят празниците. Хората ги правят. Истинският патриотизъм е свързан с това да възпитаме децата си, а не да се завиеш със знамена и да викаш. Празникът трябва да го имаш в сърцето си”, заяви от връх Шипка Караянчева. Тя призова всички политици да обичат безпределно България. Чуха се обаче освирквания и скандирания и на Шипка.
„На този свещен ден нека бъдем обединени, да сведем глава и да помълчим. Нека да бъдем заедно и да не търсим политически дивиденти. Нека да не се превръща 3 март в 19 февруари”, каза Караянчева, визирайки отбелязването на годишнината от обесването на Васил Левски в София, когато стотици хора освиркаха нея и кмета на София - Йорданка Фандъкова, докато произнасят речите си.

 

Top