КАТЕГОРИИ

Нови 21 с COVID-19, 2-ма починали

Броят на жертвите на коронавируса в България вече е 12, след като снощи 81-годишен мъж е издъхнал в старозагорската болница, а тази сутрин 58-годишен мъж е починал в "Пирогов". Това заяви на ежедневния си брифинг председателят на Националиня оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.
По думите му, възрастният старозагорец е бил приет в лечебното заведение преди седмица. Мъжът е бил диабетик, а при хоспитализирането му е бил с кетоацидоза и бързо развиваща се бронхопневмония.
Шефът на щаба допълни, че информация за починалия в "Пирогов" и дали е имал съпътстващи заболявания ще бъде дадена по-късно днес или на утрешния брифинг.
Средната възраст на починалите от коронавирус у нас е 62 години, уточни проф. Мутафчийски.
Той каза още, че за последното денонощие новите случаи са 28, като 21 от тях са в София. В Пловдив и Смолян има по два случая, а във Велико Търново, Кърджали и Бургас по 1. Общият брой на болните е 477 души.
Шефът на щаба каза още, че съпругата на депутата от ДПС д-р Хасан Адемов също е с положителна проба за коронавирус. Проф. Мутафчийски допълни, че от партия ГЕРБ са изявили желание да заплатят тестовете, които са им били направени. По думите му, засега не изисква поставянето под карантина на парламента, но решението за режима на работа на Народното събрание е решение на Председателския съвет.
"В софийската "Бърза помощ" непрекъснато върви процес на тестване. Вече има и масово тестване, което започва от ден днешен във Военномедицинска академия. Първите 40 вече са пристигнали", уточни той.
"Излекуваните вече са 30 - 20 мъже и 10 жени. Най-младият е на 27 години, а най-възрастният - над 80 г. Имаме петима новоизписани - трима от ВМА и по един от Пещера и Пловдив. На болнично лечение остават 179 пациенти, от които 20 са интубирани", уточни проф. Венцислав Мутафчийски.
Той съобщи, че снощи в "Пирогов" са приети един арестант с признаци на Covid-19, на който са взети проби, както и 4-годишно дете, преведено от Велико Търново с двустранна бронхопневмония и изливи в белите дробове. Неговата проба за коронавирус се очаква. То все още не е интубирано.
Броят на заразените медици също се е увеличил с един случай до 21 души.

Top