КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

Какво щеше да направи Борисов с доц. Мангъров, ако беше жена

В страните от бившия соцлагер, в които бяха опоскани пенсионните фондове, не може да станеш много възрастен с 200-300 лева пенсия, е част от обяснението на доц. Мангъров за ниската смъртност у нас при пандемията от коронавирус.
"Прави чест на премиера, че той чу гласа на науката, а не гласа на страха. Чу го от мен в нашата среща. Тогава ние говорихме час, час и нещо. Аз мисля, че той ме чу много добре. Той ме разбра и с неговия цветист начин на изказване някъде към 40-ата минута, преди да донесат кафето, каза: "Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна". Това разказа доц. Атанас Мангъров пред bTV за срещата си с Бойко Борисов по повод коронавирусната пандемия и ситуацията у нас. На въпрос това означава ли, че е успял да го убеди, доцентът отговори утвърдително.
"Виждате, че след това, въпреки всички страхове, хората не бяха затворени на Цветница, на Великден, на Гергьовден. Това, което става с паркове, което ще стане с детските градини, става въпреки всички резерви на щаба", каза той.
Доцентът по инфекциозни болести направи и равносметка на случилото се в страната и обясни защо у нас смъртността е ниска.
"Най-обективните данни за това какво се случи могат да се вземат от едно частно проучване, което се основава на данните от трийсет и няколко лаборатории в цялата страна, включително тези, които са под ръководството на щаба. Там се намира, че в страната са изследвани около 61 хил. души с PSR теста. Общо са направени около 140 хиляди теста, но всъщност са изследвани около 61 хиляди души, от които 2300 са положителни. Това значи някъде 3,86% от хората, които са изследвани.
В друго проучване, в което са обхванати 31 хил. души, е установено, че над 1200 души имат антитела, тоест са влизали в контакт с вируса, което пак прави малко под 4%.
Когато това се екстраполира за цялата страна, при 7 млн. души население, това прави, че в страната със сигурност, достоверно, доказано има поне 280 000 души, които са били в контакт с този коронавирус, като огромната част не са го усетили, не са разбрали.
До момента в страната са починали 116, 117 души, което прави смъртност 0.04%, което значи един на над 2500 души. Смъртността при морбили е 1 на 1000, тоест смъртността от тази инфекция е по-малка, отколкото смъртността при морбили и е напълно съпоставима с всеки сезонен грип".
Според него причината да няма много починали у нас е, че няма много хора на възраст на и над 80 години в България. Ето как илюстрира той ситуацията:
"Защо сме с най-малко починали? Представете си, че има две болници. В едната има неонатология, в която има недоносени новородени. Деца по 600 - 800 грама. И имате друга болница до нея, в която няма неонатологична клиника и няма недоносени новородени. И в двете болници се появява вътреболнична инфекция от ентеропатогенни, ешерихия коли, клебсиела, норовирус, ротавирус. Това са инфекции, които при нормални деца и възрастни хора не причиняват нищо, тоест в тази болница, в която няма неонатология, на нея няма да ѝ се случи нищо или ще се случи много малко, докато в тази, в която има неонатология с недоносени новородени, там ще измрат половината и повече от недоносените новородени. Ако заменим недоносените с много възрастните болни хора, ще видим какво се случва в нашата страна и защо се случва.
По средна продължителност на живота сме на 80-о място в света. Италия е на четвърто, Испания е на пето, Великобритания е малко по-назад, но много преди нас. Тоест средната възраст на починалите в Италия от този вирус е 80 години. У нас средната продължителност на живота е 73 и нещо години. Ние не достигаме толкова.
Ние сме болицата, в която няма недоносени новородени, образно казано. Ние сме страна, в която като цяло няма възрастни хора, които са на 80-90 години. Има единици, но средната продължителност на живота в нашата страна е далеч по-ниска, отколкото в другите страни".
Според него в същото положение са всички останали страни с ниска смъртност.
"Като цяло, ние и страните от бившия соцлагер, в които се правеше ваксината БЦЖ, това са страните, в които яха опоскани пенсионните фондове, не може да станеш много възрастен с 200-300 лева пенсия" - коментира той.

Top