Намерете ни във Facebook

НОВИНИ ОТ БУРГАС
  • Prev
КТК "Ченгене Скеле", ТК „Акве Калиде“ и ТК Остров „Света Анастасия“ се включват в инициативата „Европейска нощ на
Нов сериозен инвеститор откри база и започва работа в Бургас още тази година. Това е компанията Bering Yachts. Днес
За шестнадесети път Бургас ще бъде домакин на Международния литературен фестивал „СВЯТО СЛОВО“ – майски срещи на
Днес общинските съветници подкрепиха единодушно предложението на кмета Димитър Николов да се даде зелена светлина на
38-годишен бургазлия е задържан в понеделник сутринта в централна градска част след акция на полицията в
18-годишната Деница Христова е лауреатът на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова”, който се провежда за 25-ти
Под звуците на песента "Клетва" на "Щурците" Строителната гимназия в Бургас изпрати своите абитуриенти. По стара
На 11 и 12 май на пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас ще се проведе международно изложение на земеделски продукти от
"Изследванията на пробите, взети от детето, лекуващо се от остър хепатит в бургаската болница, показват, че не се
Кметът Димитър Николов предлага на местния парламент да даде зелена светлина за изграждане и развитие на 4 нови
Петък, 14 Януари 2022 11:06

Министър Радостин Василев погна спортната мафия, Илияна Раева му се разсърди

В понеделник освобождавам всички членове на съвета на директорите и изпълнителния директор на Българския спортен тотализатор (БСТ), обяви спортният министър Радостин Василев на извънреден брифинг.
"Ще разоблича мафията в спорта. Започвам огромна реформа в ММС и търговските дружества, на които е принципал. Целта е да бъдат преустановени всички порочни практики, които съм установил в първия месец от мандата ми.
В рамките на този месец се постарах да се запозная детайлно със системата на ММС, свързаните дружества, Българския спортен тотализатор, проблемите в българския спорт и се оказа, че нещата са много по-сложни и тежки, отколкото аз съм си представял. По-тежки и сложни от гледна точка на практики в структурата на ММС, в различни административни звена, които по моя оценка са на ръба на законността и които са били тенденция. За тези практики ще взема мерки по законовия ред.
Изключително много проблеми има в дружествата, на които аз съм принципал – „Национална спортна база“ ЕАД, „Академика 2011“ ЕАД, „Сердика спортни имоти“ ЕАД. Другата седмица взимам решение как ще продължат да работят тези дружества и по личния състав на управлението им.
В понеделник освобождавам всички членове на Съвета на директорите и изпълнителния директор на Българския спортен тотализатор. Вече съм се договорил с тях. Представили са ми част от документите на тотализатора. По първи мои анализи проблемите са изключително тежки. В последните 6 години – 4 години на загуба, последните 2 години с 8 и 11 млн. лева на печалба. Тепърва ще анализираме сключените договори в последните няколко месеца от управлението на настоящето ръководство на БСТ. С изпълнителния директор сме взели решение, че в дух на консенсус ще преминем към ново ръководство.
Ще бъде извършено цялостно преструктуриране на Министерството на младежта и спорта.
До 10 дни ще има нов устройствен правилник на министерството. Голяма част от хората, които работят в него ще бъдат освободени по различни причини. Някои от тях ще бъдат дадени на компетентните органи за действията си в ММС. Другите ще преценяваме каква отговорност може да им се търси. Откриваме много порочни практики в структурите на ММС, разговарял съм вече и с премиера по този въпрос и с финансовия министър. Имам пълен картбланш. Аз съм станал министър именно заради това – да въведа ред в тази система.
На отделни пресконференции ще давам информация за всяко едно действие, което ще предприемем. Ще информираме за всички дружества, свързаните структури, за загубите на дружествата, за начина на управление на дружествата, за това какво се е случвало дълги години в една обществена тайна. В системата на спорта са се извършвали безобразия. И ние сега започваме да ги вадим.
По повод срещите ми с представители на спортните федерации, на които те бяха запознати с новата Програма за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения за 2022 г. Ръководителите приеха с одобрение извършените промени по критериите. Много от тях споделиха, че подобни срещи между министър и спортни федерации не са били практика в продължение на дълги години.
Обявих, че от сега нататък тези срещи ще бъдат регулярни. Хубаво е всички федерации да се събират, за да може да обсъждаме проблемите. Аз не мога да знам как да помогна, ако те не са тук и не работят заедно с нас.
Изключително добро впечатление имам от представителите на федерациите. Това са хора, които наистина знаят с какво се занимават. Те са опитни, кандидатствали са много години по програмите на ММС. Убеден съм, че няма да имат проблеми с формулярите за кандидатстване по новата Програма. Те самите го декларираха.
Ангажирал съм целия потенциал на ММС, в лицето на дирекция „Спорт за високи постижения“, да се помогне на федерации, които никога не са кандидатствали за финансиране и да попълнят своите документи, за да не се изпуснат сроковете.
Обърнах се към всички с абсолютна откровеност. Във всичките ми разговори с хората съм подходил по този начин.
Ще бъде извършван изключително засилен контрол над разходваните от федерациите средства, които са предоставени от ММС.
Аз съм човекът, който затваря кранчетата, които са текли дълги години към сервилните лакеи на мафията. Аз съм достатъчно смел и целеустремен, за да го направя. Първите писъци в системата на спорта ще дойдат от тези, които са най-облагодетелствани от системата на мафията, която дълги години е завладяла българския спорт. Повече пари по телефона и с договорки с президенти на федерации няма да се раздават.
От днес вратите ми са отворени за всички. Няма да деля федерациите на олимпийски, неолимпийски, малки, технически, колективни и индивидуални спортове. Аз се боря за това ММС да не бъде изолирано, маргинализирано, а спортът да бъде държавна политика. Федерациите от своя страна осъществяват и поддържат необходимото ниво на прозрачност, което отговаря на едно министерство. Ако някой си мисли, че ще бъде така както е било 12 години назад във времето, се е заблудил. На нито една федерация няма да се пречи. Напротив. Сега ще получат най-голямото финансиране за всички времена.
Искам да внеса и разяснение по повод възникналата ситуация с председателя на БФХГ Илиана Раева, която напусна срещата между екипа на ММС и представителите на федерациите преди нейния край.
Никой не разбра защо Раева си тръгна предварително. ММС е институция и трябва да се подхожда с уважение към нея и към министъра. Не съм търсил конфронтация. Имам твърде много работа, за да влизам в междуличностни нападки с г-жа Раева."

 

 

 

 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

NEWSROOM
  • Prev
A proposal for the development of a tourist logo of Sozopol will be
Nessebar is again in a prestigious ranking. This time, the magnetic city
The umbrellas on the beach in Sveti Vlas will be without money until the
The regional government of Sicily announced today, 17 May, the launch of a
The Municipality of Burgas has provided an opportunity for the swimming
The capital aims to put an end to homelessnessOn 14 May, the City of
Voting for ideas to be implemented in Šiauliai is over and the votes have
New energy-saving bus shelters have appeared in the port city of Gdynia in
With over 500 participants from 60 countries, including over 200 renowned
ВЕСТИ
  • Prev
Предложение по разработке туристического логотипа Созополя будет
Несебр снова в престижном рейтинге. На этот раз магнетический город
Зонтики на пляже в Святом Власе будут без денег до конца мая. О
В венгерском Будапеште продолжается чемпионат Европы по водным видам
Муниципалитет Бургаса предоставил возможность наполнить бассейн в
Какое мясо лучше всего готовить на гриле? Как правильно замариновать
"Письма счастья" стали получать пользователи WhatsApp после изменений
Премьер-министр РФ Михаил Мишустин утвердил положение о Единой
Если кто-то когда-либо думал, что корзины слишком просты, чтобы их можно
Ще гласувате ли на парламентарните избори?