КАТЕГОРИИ

Над 4.4 милиона чуждестранни туристи посетили България през лятото

"2019 година е изключително трудна и пълна с предизвикателства, но с доста положителни резултати." Това заяви пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.
По повод създалото се напрежение след фалита на "Томас Кук" Ангелкова заяви, че подобно нещо е много трудно за предвиждане.
По думите й от "Томас Кук" са изпратили на 12 юли официални писма, че са сключили сделка с инвеститор и са описали стъпките за оздравяване на туроператора.
Изключително сериозно разместване се случва в момента на пазара и това неизменно дава своите отражения, подчерта Ангелкова.
Министър посочи още, че за следващата година е предвиден специален механизъм, който да подпомага организирания туризъм през рекламата с 15 милиона лева.
Само за месец август 378 милиона са нощувките на хотелите по Черноморието. Това е с 10% повече от друга година. Ангелкова обясни, че юни месец е бил труден заради изкуствено създадена истерия.
От юни до август има над 4.4 милиона чуждестранни туристи. Има лек спад в националните ни курорти. Има ръст при нощувките, което показва, че туристите тази година са останали за по-дълго време, подчерта тя.
По думите й нощувките от българи по рдоното Черноморие са с ръст над 5.8% в сравнение с миналата година.
Основно туристите, които посещават страната ни са от Румъния, след това Гърция, на трето място са немските туристи, след това - тези от Турция, от Сърбия, Русия, Великобритания. Над 40 хиляди са китайските туристи, посетили България, това е около 50% ръст спрямо миналата година, допълни още Ангелкова.

 

Top