КАТЕГОРИИ

Търговците на протест. Писна им от измишльотините на НАП

Търговци излизат на протест от 17 ч. пред Министерството на финансите срещу Наредба-18 на НАП. Тя ги задължава да въведат нов софтуер за управление на продажбите, а това ще даде директен достъп на данъчните до базата данни на фирмите.
Опасенията им са за възможни злоупотреби както с информацията за клиенти им, така и за цените на стоки и услуги, брой служители, заплати и т.н.
В обхвата на наредбата попадат и общопрактикуващите лекари, които след 31-и януари трябва да поддържат два софтуера- един за осигурените и един за неосигурените пациенти, към които НАП също ще има директен достъп. Джипитата твърдят,че по този начин има опасност за изтичане на медицинска информация.
До края на март е срокът за онлайн магазините, които също трябва да въведат новия данъчен софтуер.
Основният аргумент против новите данъчни правила бе срещу изискването софтуерът за управление на продажби задължително да поддържа интерфейс на български език. От БСК посочиха, че софтуерните програми са на английски и няма вариант фирми като "Майкрософт" да ги изготвят на български заради нуждите на НАП.
През есента на миналата година от Българска стопанска камара също призова да бъдат прецизирани текстовете в наредбата, които създават прекомерна административна тежест или ограничения. Предложенията им бяха представени в хода на обществените консултации, но не бяха приети при предходното изменение на наредбата на 2-и юли 2019-а.

Top