КАТЕГОРИИ

Бойко Борисов вдигна мерника на строежа на "Алепу"

Изграждането на масивната постройка получава “зелена светлина” през 2018 г. при управлението на кмета от ПП ГЕРБ Панайот Рейзи.
Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на ръководството на дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да провери лично на място строителството край плажа в местността Алепу край Созопол. Това съобщи пред Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев.
Проверка на районната строителна инспекция вчера показа, че строежът представлява подпорна стена, въпреки че притежава видимите белези на хотел.
"Не съм разглеждал документацията, може да има и подпорна стена, но очите ми виждат хотел. Това е видимо с просто око", каза Дончев.
"Премиерът е разпоредил на ДНСК да се запознае със ситуацията лично на място и когато пред очите им са не само документите, но и това, което виждат, да ни осветлят," каза вицепремиерът. Според него е сложен въпрос от гледна точка на законодателството "как се комбинира подпорна стена и хотел".
По думите му проверката ще се осъществи бързо, защото "това е горещ обществен казус и не можем да чакаме проверката да тече седмица или две".
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също заяви вчера, че според него става въпрос за строеж на хотел.
"Край Алепу няма свлачище и това е опит да бъде заблудено обществото", обяви той, възмутен от становището на бургаската ДНСК, че всичко е законно.
"Това е брутално действие, което цели да бъде заблудено обществото, че е подпорна стена. Много добре познавам това място - там няма свлачище, никога е нямало. Самото разрешение е нарушение на Закона за устройство на територията. Оттам-нататък виждате, че не става въпрос за подпорна стена, става въпрос за масивен строеж на няколко етажа, буквално на плажа. Няма как да подкрепя един такъв строеж и да имам мнение в подкрепа на инвеститора", заяви депутатът.
Според него трябва да се разследва този, който е издал разрешението за строежа.

 

Top