КАТЕГОРИИ

Спасяват морския туризъм с бранда "Черноморска кухня"

Бургаската регионална туристическа камара подготвя мащабна кампания за налагане на бранда "Черноморска кухня". Ще се разработват специални менюта, които ще се предлагат в сертифицирани ресторанти. Това каза в Бургас председателят на камарата Иван Иванов.
Той участва в среща, на която бе обсъдена реалната обстановка на летния сезон в курортите около Бургас.
Иванов информира, че местната власт и представители на бизнеса целят създаването и промотирането на общ туристически продукт, основан на природни и културни забележителности, кални бани, луга и екомаршрути, тематични уикенди, които биха направили Южното Черноморие привлекателно за туристи.
По предложение на Община Бургас ще бъде излъчена работна група, която ще координира действията между администрациите и бизнеса.
Хотелиерът Малина Бакалова каза, че масово почивките на чужденците по нашето Черноморие няма да се осъществят и са прехвърлени за следващия сезон. Една немалка част от тях пък са анулирани. Бакалова обясни, че нови резервации почти няма, а лятната програма на пазар Великобритания закъснява с 2 месеца и най-вероятно ще бъде изпълнена с едва 30 процента.
Първите англичани се очаква да кацнат на летище Бургас след две седмици, но само ако България и Великобритания отменят задължителната карантина за граждани, които минават границите на двете страни, добави Бакалова.
По време на срещата туроператори заявиха, че първият самолет с чешки туристи се очаква да пристигне на Летище Бургас на 5 юли, а по-голямата част от резервациите са за периода след 20 юли.
Представители на хотелиерския бизнес в Поморие казаха, че 70 на сто от туристите там традиционно са руснаци. Предвид затворените граници и анулираните полети обаче браншът в Поморие това лято разчита основно на български туристи.
Хотелиери казаха, че към момента има слаб интерес от страна на български туристи, като обясниха, че това се дължало на липсата на средства, на отпуски, страх от зараза и финансова несигурност.

 

Top