КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

Бургаски пчелари настояват за спешна помощ

Пчелари от Бургаско се оплакват от много слаби добиви. Други имат по-голям късмет и успяват да извадят мед, макар и с 60-70% по-малко в сравнение с миналата година. Емил Янев е от втората група. Слабите добиви, свързани основно с невижданата суша това лято, го принуждават да кандидатства по програмата de minimis. Той се надява да получи средства, с които да подхрани и зазими пчелите си. Но помощта, според него е повече от символична.
"Сумата е крайно недостатъчна. Пчелните семейства сега се подготвят, от това зависи следващата ни година. По de minimis дават по 7 лв и сумата е една и съща от години. Сушата е много голяма и се налага да продължим да подхранваме семействата до късно в годината. Тук в Бургаско не е валяло повече от 70 дни, заяви той.
Все повече пчелари са принудени да работят и друго, за да запазят бизнеса си. Други прибягват до кредити, които обаче после трудно успяват да връщат. Макар и закрепил своя пчелин, на Емил Янев също му се налага да започне редовна работа, за да издържа семейството си: "Аз имам почти 200 пчелни семейства, ако бях само на тях обричам семейството си на глад. Имам приятели с по 700-800 кошера, които не са извадили нищо, без средства – трудна работа. Ние сега трябва да изкараме оборотни пари, за да се погрижим за пчелите. Цялото земеделие има нужда от сериозна подкрепа от страна на държавата, иначе много колеги ще фалират".
От бранша настояват средствата от субсидиите да се изплатят спешно сега, за да могат хората, занимаващи се с пчеларство, да оцелеят.

Top