КАТЕГОРИИ

Отпечатаха в Скопие новата стихосбирка на бургаската поетеса Роза Боянова

Поетичната книга на известната бургаска поетеса Роза Боянова, озаглавена "Обратна гравитация", за която авторката получи съпътстваща награда от националния конкурс на името на Христо Фотев, преди дни беше отпечатана и от издателство "Макавеj" в Скопие. Редактор и издател е Бранко Цветкоски - поет и преводач от Северна Македония, носител на авторитетни европейски литературни награди. Новината съобщи председателят на Творческата комисия на Бургаската писателска общност Наталия Недялкова.
Книгата излиза от печат, когато издателството отбелязва своята двадесета годишнина. На 2 страница в поетичния сборник е отбелязано, че издаването на "Обратна гравитация" е подкрепено от ТРАДУКИ - европейска мрежа за литература и книги. В тази инициатива участват министерства, културни институти и фондации от Австрия, Германия, Швейцария, Словения, Хърватия, Лихтенщайн, Албания, Сърбия, Румъния, Черна гора и Северна Македония.
Книжовната мрежа ТРАДУКИ, чийто пълноправен член от 2019 г. е и България, отделя специално внимание на преводачите като важни посредници между отделните култури. А срещите между автори, преводачи, издатели, библиотекари, критици и учени целят да засилят културното сътрудничество на европейско ниво.
* Роза Боянова е автор на 16 книги с поезия и публицистика. Създател е на детски литературни студиа за творческо писане в Шумен, Бургас и др. градове. Автор е на книгата "Литературни игри с децата или Л`ар педагожик", (съавтор Красимир Кунчев), която е продължение на безсмъртните "От две до пет" на Корней Чуковски и "Граматика на фантазията" на Джани Родари. Съставител на над 50 книги с творчество на деца и млади поети. Роза Боянова е носител на престижни национални и международни литературни награди: отличие в международния литературен конкурс, посветен на 130 години от рождението на Анна Ахматова - "Княгинята на руската поезия" - 2020 г., "Владимир Башев" за дебют, "Иван Пейчев" за лирика, съпътстваща награда от националния конкурс за поезия "Христо Фотев" за книгата "Обратна гравитация", номинация за награда "Поезия Европа" в Букурещ и др. Редактор на книги, създател на авторски програми по творческо писане за деца и начинаещи писатели.
Учредител е и координатор на международни литературни фестивали и конкурси - Майски срещи на славянските творци "Свято слово", Международен литературен конкурс "Изкуство против дрогата" и много други инициативи и проекти.

 

Top Finish