КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

За деня на белия бастун сайтът на община Бургас е достъпен за незрящи

Днес е 15 октомври. На тази дата всяка година отбелязваме Международния ден на белия бастун. Това е моментът да оценим какво е направено и какво още трябва да се направи, за да се подобри животът на незрящите хора.
Част от дългосрочната програма за развитие на Община Бургас е осигуряване на достъпна и лесна за използване жизнена и информационна среда. Това включва и нейния информационен сайт.
Повече от десетилетие местната администрация полага постоянни и целенасочени стъпки електронното съдържание на страницата да бъде използваемо от специализирания софтуер, който хората с нарушено зрение използват независимо от типа платформа или устройство.
Целта е да бъде осигурена възможност хората с нарушено зрение да ползват информацията и услугите, които се предлагат чрез интернат страницата на администрацията. През последните няколко години тя претърпя промени, благодарение на които се превърна в портал за електронни услуги.
Разработването на интернет страницата на Община Бургас винаги се е извършвало в партньорство с хората със зрителни проблеми. През 2012 се проведе специално обществено обсъждане, а през 2015 Община Бургас бе първата администрация в България, която покани заинтересовани страни да тестват осигурената достъпност.
От тази година домейнът вече е и на кирилица, а от около седмица дизайнът е леко променен. Целта е да бъде адекватен на последните достижения в развитието на информационните технологии.

 

Top Finish