Намерете ни във Facebook

НОВИНИ ОТ БУРГАС
  • Prev
Празничният 6 декември започна с тържествена Света литургия в чест на Св. Николай Чудотворец и благоденствието на
И тази година обичаната художничка Радка Караиванова ще зарадва бургазлии и гостите на града с тематична изложба за
Без да е разточителна, празничната украса на Бургас е интересна и тази година. В момента поставят на главната улица
Кметът Димитър Николов е готов да внесе в Министерство на здравеопазването заявление за получаване на предварително
В периода 17 - 21 ноември вертолети UH-60 Blackhawk от състава на Сухопътните войски на САЩ, предислоциращи се от
В 47-ото НС влизат 7 партии. Първа политическа сила е ПП с 67 мандата, ГЕРБ – 59, ДПС – 34, БСП - 26, ИТН – 25, ДБ –
Двама мъже от бургаския квартал “Победа” са задържани рано този сутрин при специализирана полицейска операция срещу
Първите 4 нови електробуса на Бургас вече возят пътници. Те обслужват линиите Б1 и Б2. Междувременно пристигнаха още 2.
УМБАЛ Бургас регистрира най-мащабното участие на Есенния медицински форум, който се проведе в града в края на миналия
Започна засаждането на млади жизнени дървета по обновени улични участъци в к-с „Възраждане“. Първо се случва на
Четвъртък, 18 Ноември 2021 12:03

Министърът на здравеопазването решава за детска болница в Бургас

Кметът Димитър Николов е готов да внесе в Министерство на здравеопазването заявление за получаване на предварително съгласие за създаване на Специализирана болница за активно лечение на детски болести в Бургас. За тази цел му е нужна и подкрепата на местния парламент. Така документите могат да бъдат доокомплектовани и изпратени през декември тази година.
Община Бургас възнамерява да осигури средства за изграждането, обзавеждането и оборудването на лечебното заведение, като използва всички възможни източници за финансиране – безвъзмездни грантове по Оперативни програми, кредитни средства и при необходимост собствен ресурс извън вече инвестирания.
Конкретното структуриране на специалностите по клиники и отделения, както и евентуалната им промяна, ще бъдат финално уточнени след приключването на първи етап от дейността на чуждестранния Консултант на проекта, което следва да се случи до края на ноември т.г. Понастоящем се предвижда създаване на Специализирана болница за активно лечение на детски болести, лечебно заведение за болнична помощ от трето ниво на компетентност.
* Засега е заложено Детската болница да предлага диагностика и лечение по следните специалности:
Педиатрия
Пулмология
Гастроентерология
Ендокринология и болести на обмяната
Нефрология
Хематология
Обща хирургия
Офталмология
Ушно-носно-гърлени болести
Кожни болести и алергология
Дерматология
Физикална и рехабилитационна медицина
Анестезиология и интензивно лечение
Образна диагностика
Клинична лаборатория
Микробиология
Спешна медицина.
„Заявлението за искане на съгласие от страна на министъра на здравеопазването ще бъде подадено през месец декември, като в него ще бъде предвиден срок за реализиране на проекта до 20 месеца от датата на получаване на съгласие за създаването на лечебното заведение от Министерски съвет.“, каза кметът Димитър Николов.
Това означава, че решение на Министерски съвет за одобрение за създаването на Специализирана детска болница в Бургас би следвало да се очаква през първите три месеца на 2022 г., при отчитане на всички заложени в ЗЛЗ срокове. Приблизително на този етап се планира и стартиране на процеса на изграждане на сградата, както и за осигуряване на оборудването й.
Подкрепата за развитието на здравеопазването е част от стратегията на Община Бургас за осигуряване на добър жизнен стандарт на бургазлии и е основен приоритет в Програмата за управление на местната власт през последния мандат на настоящия управленски екип.
* За постигането на целите в сферата на здравеопазването в Програмата за управление, приета от местния парламент, бяха заложени няколко основни задачи:
Активна промоция на здравето сред гражданите на Бургас и региона - чрез развитие на профилактични програми за безплатни прегледи и консултации – за деца и възрастни;
Устойчива подкрепа за здравните специалисти на Бургас – чрез създаване на фонд за подкрепа за продължаващо медицинско обучение (вкл. специализации) за лекари и професионалисти по здравни грижи в приоритетни за общината специалности;
Значителни инвестиции в грижите за майчиното и детско здраве.
Но основната задача за периода на управление 2019 – 2023 г. е изграждане на Специализирана педиатрична болница, разположена в Бургас, която ще обслужва потребностите от такъв тип здравни грижи не само на гражданите на общината, но и на целия Югоизточен регион!
Преди две години - на базата на Европейските и национални стратегически документи, както и на базата на заявените потребности на гражданите на Бургас - беше създаден проект на модел на Многопрофилна педиатрична болница - единна структура, която да предоставя комплексни медицински услуги за децата и която да обединява специалистите, работещи за децата и тяхното здраве. Плановете предвиждат Болницата да е 100 % собственост на Община Бургас. Тя ще работи в пряко сътрудничество с Медицински факултет и Факултет по обществено здраве и здравни грижи на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас.
В свое заседание на 27 февруари 2020 г. Общинският съвет на Бургас гласува в Програмата за управление реализирането на проект „Изграждане на Университетска детска болница със спешен център и високотехнологично оборудване“, която ще обедини всички педиатрични специалности на едно място и ще позволи комплексно лечение на децата не само от община Бургас, а и от ця