Намерете ни във Facebook

НОВИНИ ОТ БУРГАС
  • Prev
Отново идва най-обичаното време в годината, когато празничните дни следват един след друг, а настроението се покачва от
С решение на правителството община Бургас получава държавен имот - частна държавна собственост за изграждането на
Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще предостави над 1 млн. лв. за пътна инфраструктура в Община Бургас. Те
Тази година Община Бургас подготви и втори концерт, посветен на Никулден. Той ще се състои днес, с начало в 17.30 часа,
На 7 декември деца и младежи от Бургас ще имат възможност да се включат в образователни дейности, свързани с
Бургаските хора с увреждания показаха, че талантът и волята са по-важни от всичко. В спортна зала „Бойчо Брънзов“
След броени дни броят на почетните граждани на Бургас ще се увеличи с още един. Към тях ще се присъедини композиторът,
По покана на кмета Димитър Николов, честта да включат празничното осветление на града на 6 декември – Никулден – приеха
Със своя заповед кметът Димитър Николов обяви 6 декември 2022 г., вторник, за неучебен ден за всички ученици от
90 години история на детския и 70 години на кукления театър в Бургас са поместени между кориците на книгата „Приказните
Вторник, 22 Ноември 2022 12:49

Бой се от руснаци, дори когато носят дарове

Министри от служебния кабинет на президента Румен Радев и ръководството на “Лукойл” в България работят в чудесен синхрон. Доказателство - вчерашната пресконференция. На нея от руската компания поставиха ултиматум - да продължат да изнасят продукция извън България (в нарушение на европейските санкции), а български управляващи съобщиха, че в замяна компанията ще постъпи великодушно и ще прави това, което не правеше от 20 години - ще плаща данъци в България. Също така ще прехвърли цялата си дейност тук, сиреч няма да изнася печалбата си.
Транспортният министър Христо Алексиев го обяви като “много важна стъпка” - “резултат от диалога и общите усилия, които положихме заедно”. Прав е за съвместните усилия - както се разбра още на 8 септември т.г., когато ръководството на “Лукойл” се срещна с президента Радев по негова покана. В лицето на държавния глава “Лукойл” има защитник на руските петролни доставки, който се опасява за последствията от ембаргото върху вноса им - същите опасения има и “Лукойл”. И ето, че служебното правителство още през октомври предложи това, което сега искат руските мениджъри - да се “пробият” санкциите, така че “Лукойл Нефтохим България” да продължи да изнася, както и сега, 50-55% от продукцията си.
По искане на правителството на “Продължаваме промяната” България получи изключение до края на 2024 г. от шестия пакет санкции на ЕС, който забранява руски петролни доставки в Общността от 5 декември, а от февруари догодина - и на руски нефтопродукти. Служебният кабинет обаче твърди, че нищо не пречи експортът на “Лукойл” да продължи, защото продукцията, произведена от руски петрол, е с … български произход.

Бой се от руснаци, дори когато носят дарове
В действителност руската компания се бори да запази бизнеса си - и своите повече от добри печалби, базирани на по-евтиния руски нефт “Уралс”, който преработва. От 5 декември фирми в държави членки на ЕС, но и швейцарски компании няма да могат да купуват доставян по море руски суров петрол. Швейцария се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия и Беларус.
Така базираната в Швейцария дъщерна фирма на “Лукойл” - Litasco, която сега купува неруски и руски петрол, който препродава на рафинерията в Бургас и другите си три рафинерии в Европа, вече няма да може да го прави, не и с “Уралс”. Затова се налага преместване - не от великодушие, а по принуда. Вече се появиха информации, че в последните месеци Litasco е преместила част от търговските си операции в Дубай. Според изданието „Energy Intelligence“ оттам ще бъде управлявана дейността в Русия и Близкия изток, а централата в Женева ще осигурява неруски петрол за европейските подразделения.
Офис в България ще позволи да продължи да купува руски суров петрол заради дерогацията до края на 2024 г. Големият въпрос за руската компания е какво ще прави след 2024 г., когато изтече срокът на изключението. Впрочем същото попита и президентът Румен Радев след срещата си с “Лукойл”, а негови министри не спряха да плашат в публичните си изяви с кризисни сценарии, ако рафинерията спре износа си.

Пропукване
Затова на първо време назначеният от президента служебен кабинет се опита да пропука санкциите за Русия с предложението си за износ на продукция на “Лукойл” в Общността, тълкувайки по своему европейски директиви. Европейската комисия реагира незабавно: “Целта на тази дерогация - и това е много важно да се отбележи - е да осигури доставките на петрол за България заради специфичната ѝ географска позиция, а не да позволява препродажба на други страни от ЕС”.
Изглежда, че в България не разбират езика на Брюксел, затова пък с руския са на “ти” - и под прикритието на загриженост за българските потребители се опитват да издействат ловни полета за “Лукойл”. Тази позиция не само накърнява имиджа на България и европейската солидарност за Украйна и руския агресор, но и нарушава конкуренцията на европейския пазар. А пред „Economic.bg“ експертът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров разбива внушенията, че при забрана на износа, ще има риск за снабдяването в България. “Когато има свръхпредлагане на един пазар, цената на суровината спада. Ако рафинерията не може да изнася горива извън България, тя ще трябва да ги пласира вътре в страната или да намали значително вноса на руски суров петрол. И в двата случая цената не би трябвало да се повиши”.
Санкциите свиват руския петролен бизнес в Европа. “Лукойл” притежава рафинерии в Италия, Румъния и България и има 45% дял в нидерландска рафинерия, управлявана от френската TotalEnergies. Заради ембаргото, което влиза в сила от 5 декември, италианското предприятие е пред продажба, която все още не се реализира.
Местенето на бизнес не е като щайги с ябълки и е трудно да се повярва, че за броени седмици “Лукойл” ще изнесе дейността си от Швейцария в България. За да прехвърли една фирма активите си от Швейцария в друга държава, трябва да плати данъците и всичките си задължения, да ликвидира работата и този процес може да отнеме и година - зависи от местните власти, обясниха експерти.

Нито дума за по-евтини горива
Служебният министър на транспорта Христо Алексиев не обясни как така в българския бюджет ще влязат 600-700 милиона лева приходи от данъци от “Лукойл”, след като ще прехвърля дейността си от 1 януари догодина. Ако стане, компанията ще трябва да плати налозите през 2024 година. Но освен че Алексиев пресмята хипотетични приходи, той прави и чисто хипотетични разходи със заявката, че милионите от “Лукойл” щели да се разпределят за уязвимите групи.
„Ако се въведат ограниченията, обмисляме затваряне на рафинерията“, заяви вчера изпълнителният директор на “Лукойл Нефтохим” Илшат Шарафутдинов. Това е по-скоро блъф - къде ще намерят такава благодатна бизнес среда, отглеждана специално за тях. “Лукойл” диктува цените на горивата на едро и дребно в България и е господар на пазара, а регулаторите нехаеха през годините. “Лукойл” получи изгодна концесия за нефтеното пристанище Росенец до 2046 г. от служебното правителство, въпреки санкциите.
“Лукойл” държи акцизните складове и така е трудно да се появи конкуренция с вносни горива. На “Лукойл” се пада най-големият дял от компенсациите за електроенергия. “Лукойл” е предпочитан доставчик на горива от министерства, агенции, общини, държавни предприятия и фирми и това ще продължи. Заслугата за продължението отново е на служебния кабинет, който реши, че България няма да спази гласуваната в регламент на ЕС забрана за възлагане и продължаване на договори за обществени поръчки с руски фирми. “Лукойл” обаче не казва с колко ще поевтинеят горивата в България след 5 декември, когато ще продължи да внася евтиния руски петрол.
Не е ли време да си обира крушите?

Автор: Емилия Милчева

 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

NEWSROOM
  • Prev
A proposal for the development of a tourist logo of Sozopol will be
Nessebar is again in a prestigious ranking. This time, the magnetic city
The umbrellas on the beach in Sveti Vlas will be without money until the
The regional government of Sicily announced today, 17 May, the launch of a
The Municipality of Burgas has provided an opportunity for the swimming
The capital aims to put an end to homelessnessOn 14 May, the City of
Voting for ideas to be implemented in Šiauliai is over and the votes have
New energy-saving bus shelters have appeared in the port city of Gdynia in
With over 500 participants from 60 countries, including over 200 renowned
ВЕСТИ
  • Prev
Предложение по разработке туристического логотипа Созополя будет
Несебр снова в престижном рейтинге. На этот раз магнетический город
Зонтики на пляже в Святом Власе будут без денег до конца мая. О
В венгерском Будапеште продолжается чемпионат Европы по водным видам
Муниципалитет Бургаса предоставил возможность наполнить бассейн в
Какое мясо лучше всего готовить на гриле? Как правильно замариновать
"Письма счастья" стали получать пользователи WhatsApp после изменений
Премьер-министр РФ Михаил Мишустин утвердил положение о Единой
Если кто-то когда-либо думал, что корзины слишком просты, чтобы их можно
Ще гласувате ли на парламентарните избори?