КАТЕГОРИИ

Майсторски класове и конкурси съпътстват второто издание на Wine Fest Sozopol

Един от най- великите европейски кулинари ще сподели магията на дегустацията на вино с жителите и гостите на Созопол. Маестро Маурицио Ферери ще предложи уникално кулинарно шоу на посетителите и ще води майсторски клас в рамките на Созополския фестивал на виното „Дионисиеви дни”.
Официалното откриване на фестивала е на 18 юли, четвъртък от 11.00 часа пред залата на НЧ” Отец Паисий”, където ще се проведе тридневния винен форум.
Веднага след това стартира конкурсът „Изборът на потребителите”, организиран от Асоциация „Активни потребители“ и РЛВК „Южно Черноморие“, който ще продължи до 20.00 ч., когато ще бъдат обявени победителите. Българската национална асоциация „Активни потребители“ вече повече от 20 години защитава правата и интересите на българските потребители, предоставя информация, която ги подпомага по-добре да се ориентират в пазарната среда, бори се за усъвършенстване на законодателството в интерес на потребителите.
Посетителите на фестивала ще имат възможност да дегустират напитки, представени от изложителите, и да излъчат своите фаворити. Спечелилите ще имат правото да поставят на продуктите си стикер „Продукт на потребителя 2019“.
През втория ден, 19 юли на Винения фестивал ще се проведе кръгла маса на тема:” "Перспективи за развитие на лозарство и винопроизводството през 2020 година - новости в регулирането и контрола върху производство и качеството." Събитието ще се проведе от 10.00 ч. до 11.00 ч. в Киновидеоклуба на созополското читалище, а лектор ще бъде Ивана Мурджева, юрист, експерт по лозаро-винарско законодателство.
Специална презентация е предвидена за 11.00 – 11.30 на тема : "Национален институт за изследване на виното, спиртните напитки и етеричните масла - иновации в лабораторното обслужване и предлагането на услуги за производителите." Организатор на презентацията е Национален институт за изследване на вина, спиртни напитки и етерични масла към Министерство на икономиката, а домакин на събитието е РЛВК „Южно Черноморие“. Лекторът е : Венелин Георгиев,управител на НИИВСНЕМ.
Съпътстващите събития на Wine Fest Sozopol през втория ден ще продължат с връчване на наградите от конкурса „Избор на потребителите” , което ще се проведе в Изложбената зала на фестивала от 12.00 – 12.30 ч.
Гвоздеят на съпътстващата програма са мастойрските класове, които ще бъдат водени от Маурицио Ферери. Първият майсторски клас е на тема „ Магията на дегустацията” на 19 юли,петък от 16.00 часа в Киновидеоклуба на НЧ „Отец Паисий”.
Поради големия интерес към италианският кулинар, неговите лекции ще продължан и на 20 юли, събота отново в Киновидеоклуба на созополското читалище от 16.00 ч. 17.00 ч.. Темата на майсторския клас е „Магията на дегустацията. Чашите за вино”.
Най- чаканият момент от изложителите на Второто издание на Wine Fest Sozopol „Дионисиеви дни” е връчване на наградите на организаторите на фестивала и на Община Созопол. Тържественото събитие ще бъде в 20.00 ч. в Изложбената зала.

 

Top