КАТЕГОРИИ

Искат нови правила за младите шофьори

"Цялата процедура трябва да се изнесе от Министерството на транспорта. Всичките дейности в министерството предразполагат за корупция", твърди бивш началник на КАТ
Кандидатите за шофьорска книжка ще взимат изпита си на автомобил, различен от този, на който са се обучавали. Това предвижда проект на Министерството на транспорта за промяна в реда за провеждането на шофьорските изпити. В шофьорските курсове вече ще има и по-малко часове по теория и повече по кормуване.
Нещата не са добри, защото ние говорим за някакво намаление на загиналите, всевъзможни мерки се предприемат това да се случи, но на практика явно тези мерки не са ефективни и действително може би тази година загиналите ще бъдат повече от миналата, което е много трагично. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Алекси Стратиев, бивш началник на КАТ. Не мисля, че новите правила за шофьорските книжки са радикална мярка, която да спре корупцията. За мен цялата процедура трябва да се изнесе от Министерството на транспорта. Всичките дейности в министерството предразполагат за корупция", разкри той.
Ние твърдим, че само с два часа при нас няма как да се обучат младите шофьори. Тук трябва да се намесят и родителите, и държавата, всички като общество. Това каза от своя страна Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Младите шофьори попадат в една лоша среда, където слушат как някой за три часа и половина е стигнал до Слънчака, гледа как баща му се прави на майстор. Всичко това трябва да се промени, но в момента имаме чиновници, които са с мислене отпреди 20 години. Не учим учениците и ставаме проводници на корупцията. Всички ние създаваме тези убийци на пътя. Трябва да има увеличаване на часовете по практика. В нашата програма е предложено да се завишат часовете по автомагистрала, извънградско шофиране и шофиране в тъмната част на деня, каза още Йонко Иванов.

Top