КАТЕГОРИИ

Протестиращите искат да знаят кой е виновен за застрояването на "Алепу"

„Добре сме откъм бетон, липсват ни свободни плажни ивици, на които да разхождаме децата си и да се наслаждаваме на морето. Колкото повече бетон наливаме по нашето Черноморие, толкова повече туристите ще бягат. Убиват всички местни хора“,заяви една от протестиращите срещу застрояването на "Алепу" , размахвайки табела с надпис „Убиват ни“.

Близо 30 жители на община Созопол се събраха на протест пред недовършения строеж в защитената местност Алепу. Протестиращите изразиха възмущението си от действията на контролните органи, които по думите им  представят строежа като подпорна стена на свлачище с видими белези за строителство на хотел.


Събралите се край 4-етажната подпорна стена на Алепу десетки протестиращи споделиха, че един ден няма да имат достъп до плажа, защото ще бъде заграден, както се случи и с други морски ивици.
„Това ли е перлата на нашето южно Черноморие, с която да се представяме пред туристите? Искам да питам собствениците, които строят този мастодонт, харесва ли им на тях? Не зная кои са“, каза пък Аспасия Порожанова.
„Нека от Върховната административна прокуратура да погледнат в дълбочина нещата! Този обект трябваше да се строи преди да влязат в силата Законът за черноморското крайбрежие. Според него строителния обект е в Зона „А“ и няма право да се стри повече от 20% плътност. Това не устройва собствениците, които трябва да станат еднолични“, коментира тя.
„Те предизвикват закононарушение с решение на Общинския съвет, който пък се отказва да купи 15% от акциите, след като е минал срокът на поканата. Това е нарушение, което съгласно устава на „Алепу Вилидж“ не може да бъде регистрирано в съда, но и това е направено“, добави Порожанова.
Тя обвини бившия кмет Панайот Рейзи и експредседателят на местният парламент Красимира Германова в престъпното бездействие.
„Това е много голямо нарушение. Прокуратурата да проучи за тази част от земята, която е природна забележителност и по други закони трябва да се работи, е внесена в общия устройствен план с право на застрояване! Нека да каже това зона „А“ ли е или не, това подпорен зид ли е, или не е“, каза още Аспасия Порожанова.
След като прекара близо три часа вчера в кабинета на главния архитект на Община Созопол, шефът на ДНСК си тръгна оттам с цяла папка документи. Пред бТВ арх. Несторов обясни, че Върховната административна прокуратура е разпоредила в срок от седем дни да бъде изготвен доклад на проверката за укрепване на свлачището.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пък намекна, че може да има наказани в РДНСК – Бургас.
„Аз се позовах на информацията, която бе публично оповестена от директора на РДНСК – Бургас. Ако се окаже, че от тази институция не си е свършила работата добре и са изнесени в публичното пространство данни и заключения, които не отговарят на истината, ще понесат тази отговорност“, заяви тя пред бТВ.
„Всяко брегоукрепително съоръжение може да бъде направено по различен начин. Това съоръжение се намира зад плажа и има такъв вид, който е плашещ за хората, които го виждат, но трябва да се приема като подпорна стена“, каза още министър Аврамова.

 

Top