КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

Все повече млади хора са вирусоносители, нергилетата крият опасност

Разхлабването на мерките се прие като пълното им отричане. Лична отговорност на всеки е да носи маска, да бъде на разстояние поне 1,5 метра. Това обяви в телевизионно интервю проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Тя подчерта, че основната част от хората прекарват болестта без симптоми, но по-притеснителното е, че не се знае как бихме изкарали вируса, ако се заразим ние. Тя каза още, че е притеснително това, че нараства и броят на по-младите заразени.
"Вирусът настъпва, той е около нас. Почти няма човек, който да не познава някой, който е заразен. Не става въпрос само за температура и отпадналост, а за задух. Умира се от коронавирус, а не с коронавирус. На стотина заразени, смъртността е 3%. Няма гаранция къде ще удари, младите не са застраховани", коментира проф. Христова.
Тя подчерта, че хората трябва да бъдат на разстояние един от друг. Тя даде пример със събирането на младите по баловете. В тази връзка напомни, че няма как да сме спокойни, че наргилетата могат да бъдат изцяло дезинфекцирани. Коментарът на проф. Христова бе във връзка със случая на починалия 19-годишен младеж от коронавирус, за когото се смята, че е пушил наргиле и това е възможната причина да се е инфектирал.
"Заболеваемостта я виждаме и също така виждаме колко много са сега случаите. Ако сравним с Европа, ние сме на водещите позиции. Тревожно много е разпространението на вируса у нас", предупреди специалистът.
Тя добави, че заедно с Белгия и Швеция сме страната, в която има най-бързо заразяващи се.
"По-важното е всеки да се научи да спазва лична отговорност", настоя още проф. Христова и напомни, че не само рисковите групи са застрашени. Обърна внимание, че през есента ситуацията ще е по-сложна и с настъпването на грипа.

 

Top