КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

След като Бургас и Несебър са зле, какво ли става в малките бургаски общини

КНСБ предлага държавата да осигури безлихвени заеми на общините, натрупали дефицити заради спада на приходите в Ковид кризата. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща снощи с кмета на Бургас Димитър Николов.
Още другата седмица синдикатите и Сдружението на общините ще седнат на една маса, за да обсъдят варианти за решаване на проблема. Досега е коментирано само предложението държавата да помогне с безлихвен заем, който да бъде връщан след година. По думите на Димитров е нужна буферна безлихвена инжекция, с която администрациите да могат да прекарат зимата.
„Щом големите общини са в това положение, какво остава за малките. Картината е много сериозна. Ние искаме да подкрепим Сдружението на общините, които коментират ходове с финансовия министър. Очевидно става дума за няколко стотин милиона лева, с които трябва да бъде подкрепена местната власт. И този безлихвен заем да бъде върнат до края на другата година“, добави Пламен Димитров.
Община Бургас е с дефицит от 15 млн. лева заради спада на приходите от местните данъци и такси, предизвикан от ковидпандемията, обяви още синдикалистът.
„Картината е сериозна и стряскаща дори и за големите общини. Положението не е никак розово и за община Несебър, където също бях. Кметовете потвърдиха, че заради спадовете в приходите, като цяло общините отиват на минус. Градоначалниците на тези администрации трябва да намерят начин и да вържат двата края, тъй като общинските бюджети, за разлика от републиканския, не могат да завършат на минус. По тази причина вече коментираме едно общо предложение да се намери механизъм, в който държавата временно, безлихвено да финансира дефицитите с хоризонт 2021 година“, коментира Пламен Димитров.

 

 

Top