КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

Спасяват кръста в Приморско, Китен и Ново Паничарево

Богоявление или Йордановден е един от най- тачените празници в община Приморско. Според поверието, ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.
И тази година община Приморско ще почете големия християнски празник.
„Богоявление“ ще се чества в гр. Приморско, град Китен и с. Ново Паничарево.
09.00ч. – Храм „Св. св. Кирил и Методий“ Тържествена Света
Литургия
10.30ч. Велик водосвет
10:45ч. – Литийно шествие от храм „Св. св. Кирил и Методий“
до пристанището.
11.00ч. – Ритуал по спасяване на кръста в Приморско
11.30ч.-– Ритуал по спасяване на кръста в Китен
12.00ч. – Ритуал по спасяване на кръста в село Ново Паничарево
Спазвайки традицията и в Китен куражлии ще опитат да се преборят с бурните зимни води на морето и да извадят кръста. Празникът там ще започне от 11:30 часа на пристанището.
Община Приморско отправя покана към всички, които искат да се включат в ритуала за спасяването на Светия кръст от морето на 6 януари /Неделя/.
Желаещите да скочат в морските води трябва да са в добро здравословно състояние, навършили 16 години, както и да са православно кръстени християни. Записването за участие в спасяването на Светия кръст ще се извършва на място в самия ден – 6 януари.
Burgasdream.com припомня, че Никола Бинев от Китен спаси кръста през 2018 година в Приморско и Китен, а в Ново Паничарево кръстът бе спасен от Йовчо Цанев.

 

Top Finish