КАТЕГОРИИ

Художествената галерия на Созопол с впечатляващи есенни изложби /снимки/

Пет изложби гостуват на Художествената галерия,четири от тях вече радват посетителите. Първата изложба, която бе открита през почивните дни е единствената досега, чиито картини оживяват в танц. Уникалните картини на художника и графичен дизайнер Диляна Ангелова ни пренасят в един неповторим приказен свят, където героите разказват чудни истории за миналото и съвремието. По време на официалното откриване нейните картини оживяха благодарение на танцовата трупа от Академия „Орфика”. Героите от картините слязоха от платната и разказаха най- красивата приказка. Причудливите картини на Диляна Ангелова ще останат в галерията до края на месеца.
Истинско предизвикателство и покана за духовно пътуване са картините от изложбата на созополския художник Благой Атанасов- Bo Simeon.
„Живея и работя в Созопол, върху една скала на самия бряг на морето. Морската динамика от вода и вълни е непрекъснато пред очите ми. Голямата философска драма между двете истини, абсолютната - водата и относителната вълните е това което ме вълнува. Това изобразявам в картините си. Как да надскоча видимото, ежедневното, дребното и да се добера до Абсолюта, Вечното, Безкрайното, чиито отражения наричам
"Абстрактни Икони", споделя Благой Атанасов.
За жадните за приключения и екзотиката на далечните дестинации, картините на Нели Гашарова са истинско откровение. Атрактивната художничка виртуозно и с много финес представя върху своите картини познати и непознати места от цял свят, като им придава един специален акцент, чрез който зрителите могат да усетят аромата и да почустват вятъра и ритъма на тези места. Нели е майка на три деца, но пътува за да се зареди с вдъхновение и с нови идеи. „ Понякога експериментирам, като подреждам 30 платна и започвам да рисувам върху тях, ден след ден. Така запазвам атмосферата на посетените места и продължавам да се наслаждавам на усещането за вечност”, разказва художничката.
Истинско предизвикателство за търсещите нови усещания и нови светове са картините на младия художник Николай Петров. Подредени в изложба под наслов „ Екстракти”, те изпълват залата с цветове. Чрез цветята и играта с цветове, Николай Петров поднася един нов, неподозиран свят- света на духовната фантазия, там където няма граници. Вкяка една от картините му е един отделен свят, но всяка може да допълни другата, като че ли иска да ни каже „ всеки от нас е отделна вселена, но всеки открива поне още едно измерение в своя живот”.
Художествета галерия на Созопол ще бъде домакин за пети път на уоршоп и изложба на стъкло с участие на чешки и български студенти. От 16 септември младите художници ще разкрият света на стъклото чрез своите произведения.
Всички изложби ще гостуват един месец, а жителите и гостите на града са добре дошли, отправи покана художника Иван Бахчеванов, уредник на Художествената галерия. Изложбите са реализирани с подкрепата на Община Созопол.

 

Top Finish