КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

С българска победа завърши тенис сезона в Созопол

Българката Петя Аршинкова спечели титлата от международния турнир по тенис за жени „Созопол Санта Марина Къп“ с награден фонд 15 000 долара от календара на международната федерация по тенис ITF. Аршинкова победи финландката Оона Опрана с убедителното 6:0 6:4 в продължилия час и половина финал на турнира, който се проведе на кортовете на Тенис център Санта Марина в едноименния ваканционен комплекс в Созопол.
21-годишната Аршинкова игра изключително силно през цялата седмица и заслужено завоюва първата си титла от турнир за жени. Досега най-доброто й постижение бе полуфинал. В Созопол тя не загуби нито един сет, отстранявайки по пътя си към финала последователно Мария Даниелс Сиера (Русия) с 6:1 6:2, Лара Панфилов (Холандия) с 6:1 6:2, Елени Мцентлидзе (Гърция) отново с 6:1 6:2 и Екатерина Рейнголд (Русия) с 6:4 6:3 на полуфинал.
Петя Аршинкова е третата българска победителка от общо седем турнира за жени, организирани от Тенис център Санта Марина. В първото издание през 2015 г. шампионка стана Изабелла Шиникова, а през 2017 г. трофеят бе спечелен от Гергана Топалова. Сега българският успех е двоен, след като вчера победителки на двойки станаха младите ни тенисистки Елена Кралева и Стела Пеева.
„Созопол Санта Марина Къп“ бе единственият турнир за жени в България за тази година, валиден за световната ранглиста. С него завърши и богатият календар за сезона на Тенис център Санта Марина, който се провежда със съдействието на Община Созопол и на Българската федерация по тенис.
През 2019 г. тук се проведоха и международен турнир за мъже с награден фонд 15 000 долара, турнири за юноши и девойки до 18 г. от календара на ITF и до 14 г. от календара на европейската федерация Тенис Европа, както и редица държавни турнири от календара на БФТ, от веригата „Киндер+“, множество състезания за деца и любители.
* * *
Всички шампионки от международните турнири за жени в Санта Марина:
2015 г. първи турнир: Изабелла Шиникова (България)
2015 г. втори турнир: Вивиан Хайзен (Германия)
2016 г. първи турнир: Деяна Раданович (Сърбия)
2016 г. втори турнир: Оана Гаврила (Румъния)
2017 г.: Гергана Топалова (България)
2018 г.: Георгия Андрея Крачун (Румъния)
2019 г.: Петя Аршинкова (България)
* * *
Всички шампиони от международните турнири в Санта Марина през 2019 г.:
мъже:
единично: Алтуг Челикбилек (Турция)
двойки: Алек Адамсън и Васил Кирков (САЩ)
юноши и девойки до 14 г.:
юноши единично: Рареш Ене (Румъния)
девойки единично: Наира Геворкян (Русия)
юноши двойки: Рареш Ене (Румъния) и Гонсало Маркеш (Португалия)
девойки двойки: Елена Руксандра Бертя (Румъния) и Йоана Мируна Кристя (Румъния)
юноши и девойки до 18 г.:
юноши единично: Васил Димитров (България)
девойки единично: Денислава Глушкова (България)
юноши двойки: Васил Димитров и Веселин Киселков (България)
девойки двойки: Елена Кралева и Стела Пеева (България)
жени:
единично: Петя Аршинкова (България)
двойки: Елена Кралева и Стела Пеева (България)

Top Finish