КАТЕГОРИИ

Мощи на Свети Андрей Първозвани се пазят в храм "Св. Георги Победоносец" в Созопол

Днес е голям християнски празник, на който почитаме св. Андрей Първозвани, призван да тръгне след Христос. Созопол, който бе наречен "малкия Йерусалим" е един от малкото градове, притежаващи частица от мощите на светеца. Те се съхраняват в храм "Св. Георги Победоносец" в морския град.
Богатата колекция от свети християнски реликви се състои от мощи на Свети Николай Чудотворец, открити в центъра на Созопол, мощи на Свети Йоан Предтеча, открити на остров свети Иван, мощи на Свети Андрей Първозвани, дарение от Вселенския патриарх Вартоломей и парченце от Светия кръст, донесено в храм Св. Георги от премиера Бойко Борисов и Божидар Димитров.
Созопол е благословен да пази тези реликви и християнския дух и ценности.
Според исторически данни, Свети Андрей Първозвани заедно със своите ученици тръгвайки да разпространява Божието слово и християнската вяра по света, първо спира в Созопол. Първата му спирка се оказва благодатна и той успява да запали искрата на християнското учение в жителите на морския град, които в негова чест издигат християнски храм. Едва след това светецът тръгва по други места и страни да просвещава в християнската вяра.
Созопол не е случаен град за християнството, а флагман на Православието.
Доказателство затова в най- ново време са както множеството мощи на светци, които се съхраняват в града, така и височайшето посещение на Вселентския патриарх Вартоломей в Созопол. Отдавайки почит към града и духовенството като пазители на християнството, Вартоломей подарява и частица от мощите на Първия християнски просветител- Андрей Първозвани.
Първото и единствено посещение в Созопол на Вселенския патриарх е на 19 май 2010 година, придружен от митрополита на Александруполис Антимос и архимандрат Бартоломей. Негово Светейшество бе посрещнат от множество жители и гости на града, местното духовенство и от сливенския митрополит Йоаникий. Височайшият гост посети църквата „Св.Георги“, където благослови присъстващите и изказа благодарност от топлото посрещане.“ Дълбоко съм впечатлен от топлото посрещане и радостта в очите на всички християни и ще запазя незабравим спомен от посещението си в Созопол. Знам ,че вашия град е имал славно историческо минало и е първият християнски град по тези земи. Вярвам ,че неговите жители пазят християнските добродетели и се гордеят със своята история", заяви тогава Вселенския патриарх и вмени голямата отговорност Созопол и неговите жители да пазят завета на св. Андрей Първозвани.

Top Finish