КАТЕГОРИИ

В Созопол ще има паметници на Ботев и Левски

Последните паметници и паметни плочи, които са поставени в курортния град са паметната плоча на Георги Минчев през 2006 г. в градската градина, паметната плоча в чест на събитията от Руско - Турската война от 1828 - 1829 година на пристанището през 2009 г. и мемориален комплекс през 2010 г. в памет на съветските подводничари.
Сега Созопол има шанс да има паметници и на най- големите български революционери- Васил Левски и Христо Ботев. Предложението за изработване и поставяне на бюст паметниците е на председателя на общинския съвет в Созопол Георги Пинелов, който е входирал докладна записка за предстоящото заседание на местния парламент на 30 юни.
В мотивите си председателят на общинския съвет Георги Пинелов посочва: „Истина е, че всички чувстваме празнота от това, че на 19 февруари и на 2 юни, а и на рождените им дати, няма къде да сложим цвете и да почетем най- великите български революционери в нашата история. „ В Созопол няма паметници на двамата най- велики български революционери и предложението цели да бъде запълнена тази празнина в сърцата на жителите на хилядолетния град и да обогати обществения живот на града.
Мястото, което предлага председателят на местния парламент е алеята около фонтана в парка, който е любимо място, както на созополчани, така и на многобройните туристи. Изборът на алеята около фонтана не е случайна. На тази алея има паметници на тракийски войводи, паметник на загиналите по време на Втората световна война, а парадния вход на Морската градина е своеобразна Арка с имената на загиналите за свободата на българия жители на Созопол и на общината.
Георги Пинелов посочва, че мястото е общинска собственост и дава възможност за добро визуално възприемане на паметниците от всички останали пешеходни алеи и има възможност за събиране на хора и поднасяне на венци при различни чествания. Градската градина е любимо място на децата на Созопол и децата на туристите, което допълнително дава възможност бъдещите поколения на града и страната ни да бъдат близо до героите. Затова паметниците трябва да са на видно място, достъпно за всички, е част от мотивите на Георги Пинелов.
Предвижда се да бъдат създадени фондове за набиране на необходимите средства, с които да се финансира изработката на паметниците- бюстове на Васил Левски и на Христо Ботев.

 

Top Finish