Намерете ни във Facebook

НОВИНИ ОТ БУРГАС
  • Prev
Концесионерът на плаж „Сарафово“ Валентин Станев прояви активност по общинската програма „Засади дърво“. Той поиска и
Храните на едро поевтиняха през отминалата трета седмица на април (12 - 16), след като в предходната (5-9 април)
Бургаската катедрала „Св. св. Кирил и Методий“ ще възвърне първоначалния си облик. Това ще стане след извършването на
Във връзка с решение на Общинския съвет в Бургас, от понеделник, 19.04.2021 г., ще бъде въведена в експлоатация зона с
Фондация “ДА Лаб”, съвместно с Културен център “Морско казино” и подкрепата на Министерството на културата, отправят
Общинското звено за спешни малки ремонти, създадено по предложение на кмета Димитър Николов, изпълнява дълъг пролетен
Плувен клуб "Бриз" разширява социалната си дейност. През изминалата седмица бе даден успешен старт на проекта
Проектът "Икони от Странджа и региона на Бургас" на БХГ “Петко Задгорски“ беше одобрен за пълно финансиране от страна
Поредната мобилна нарколаборатория бе разбита от полицията в Бургас, като само за седмица това е трети случай,
Момче на 15 години е починало от Ковид-19 в Бургас, съобщи на брифинг в София здравният министър Костадин Ангелов.
Неделя, 07 Март 2021 16:06

НЖС "Света Марена" с благородна мисия и човеколюбие

Тръгвам по стъпките на женското сдружение "Света Марена" след емоционален разказ на жителка от с. Веселие, която през сълзи разказва за добротата на няколко души от Созопол, които много са й помогнали, след като пожар изпепелява домът й. Сред тези благородни хора са и жените от сдружението, които са подарили телевизор на пострадалата жена.
Попадам на откъслечни информации, но достатъчни, за да се подреди една картина на 11- годишна дейност в полза на най- нуждаещите се, на хора изпаднали в беда не само в община Созопол, но и в цялата страна. Животът в сдружението е поредица от благотворителни кампании и жестове и една впечатляваща приятелска атмосфера между дамите от НЖС "Света Марена". Това взаимно уважение, топло и приятелско отношение между тях, сплотява дамите и ги мотивира да работят активно, без да шумят около себе си.
Още в началото на пандемията от КОВИД-19, те са наясно, че тяхната помощ е необходима. Правят дарение от 1 000 лв. по сметката на Община Созопол за хранителни продукти от първа необходимост, лекарства и хигиенни материали, дезинфектанти и др., необходими при първия удар на непознатата и коварна болест.
Но според тях, това не е достатъчно. Една от дамите, сръчна и с голямо сърце ушива 500 маски за служители от различни институции, които работят на първа линия. В началото на пандемията, при оскъдицата от предпазни маски, този жест е повече от благороден. Част от тези маски са и за семействата на жените от сдружението.
С особено уважение и респект, жените от сдружението се отнасят към учителите. Поредният случай, който впечатлява със своето благородство е помощта за учител- пенсионер, който се възстановява от тежък инсулт. Вече няколко месеца дамите с лични дарения осигуряват лекарства за болния педагог. Не са забравили и останалите възрастни учители в Созопол, като изразяват своето уважение към тях и успяват да ги зарадват за Коледа с ръчно изработени от тях сувенири и мили послания.
Попадам и на случай на млада жена от Созопол, която получава тежък инсулт. Много хора й оказват материална и морална подкрепа в този изключително труден момент, но тя помни топлотата и съпричастността на жените от " Света Марена", които не само й оказват материална помощ, но й вдъхват надежда и кураж да се справи със здравословния проблем. Жените от сдружението продължават да се интересуват от нейното здравословно състояние , като й помагат за възстановяването с две лечебни процедури за рехабилитация, мил жест и искрено състрадание.
НЖС "Света Марена" е член на Обществения съвет в Созопол, един нов орган за гражданска активност в курортния град. Чрез него те изразяват мнения и предложения за развитието на града и участват в различни граждански инициативи и мероприятия, с което обогатяват обществения живот на морския град. Само преди дни дамите взимат активно участие в украсата на града за Баба Марта.
Вече са направени лични дарения от членовете на сдружението по сметката за изграждането на паметник на Васил Левски в града, една инициатива, която много вълнува жителите на морската община.
Попадам на снимки от живота на сдружението- от екскурзии, рождени дни на членове на сдружението, благотворителни базари, граждански инициативи. Виждам усмихнати и одухотворени хора, които се радват на своето приятелство и се гордеят със своята дейност.
След няколко опита да разговарям с дами от НЖС "Света Марена" , успявам да убедя една от тях- Вяра Милчева да сподели какво обединява тези жени, какво им дава сила и кое мотивира това постоянство в благородната им дейност.
" Ние преди всичко сме приятели и споделяме еднакви човешки ценности. Понякога спорим, но винаги вземаме правилните решения, защото сме обединени от идеята да помагаме когато и където можем, защото го правим от сърце и с много любов и уважение към хората. Това е, защото жените от нашето сдружение са достойни хора с благородни сърца.", споделя с уважение към дейността на жените Вяра Милчева.
" Използвам случая да ги поздравя за 8 март и да им кажа, че много се гордея с тях и с всичко което правят, за да продължат каузата на НЖС "Света Марена". Пожелавам им силата и куража да продължат да правят добро и да даряват надежда и тогава, когато светът показва жестокото си лице. Ние сме жени, майки, баби и знаем, че понякога боли да обичаме.
Пожелавам на момичетата много здраве, щастливи моменти със своите близки и още много благотворителни инициативи! Момичета, гордея се с вас!"
Завършваме разговора с анонс, че предстои нова благотворителна инициатива и голямо дарение.
В началото на март по улиците на Созопол е тихо и необичайно спокойно. Центърът на града е усмихнат в бяло-червената премяна на Баба Марта и градът някак плахо се пробужда от зимната летаргия. И ако досега Созопол за мен бе дълго чаканото лятно приключение, вече е място, където хората сами коват съдбата си. А за добротата и благородството сезони няма.

Патриция Жерманска

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

NEWSROOM
  • Prev
With over 500 participants from 60 countries, including over 200 renowned
Birra Flea, microbrewery in Gualdo Tadino, has launched the world's first
Many travellers prefer the warmer seasons to travel around. Come winter,
The issue with changing the clock twice every year turned out to be quite
Authors of the best drawings at the competition titled "My friends from
The educational program og the Regional History Museum - Burgas "Explore
An influential folklore show, a kind of symbiosis between authentic and
* The event will be held in Swimming Complex "Park Arena OZK"The ceremony
Pretty much all of us are familiar with the corruption phenomenon: it is
ВЕСТИ
  • Prev
Если кто-то когда-либо думал, что корзины слишком просты, чтобы их можно
Каждый год Европа рассматривает конкретные темы, чтобы стимулировать
Энергосбережение является одним из новостных предметов в 41 школе в
В 2018 году появилась первая европейская столица интеллектуального
Знакомые здания и пространства превратятся в уникальные произведения
Дубровник был назван лучшим культурным направлением для 2019 года
Винные погреба из региона Мельник приглашают всех любителей эликсира
Ассоциация Зеленая Странджа, Болгарский фонд биоразнообразия и
Третий раз подрят в Бургасе будет состоится Астрономический форум.Он

Времето

7.78°C

БУРГАС

Предимно облачно Влажност: 99%
Вятър: E at 3.11 K/Ч
Вторник
7.78°C / 14.44°C
Сряда
5.56°C / 18.33°C
Четвъртък
6.11°C / 19.44°C

                    

Ще гласувате ли на парламентарните избори?